‘Het systeem is kapot door fractioneel bankieren en valsmunterij’

Nu de bitcoin koers weer lekker aan het stijgen is, krijgen wij steeds vaker de vraag: wat is dat bitcoin nou eigenlijk? Die vraag klinkt simpel, maar kan op veel manieren worden beantwoord. De kracht van bitcoin is de zwakte van fiatgeld..

Probeer dat maar eens uit te leggen.

2013 is nog steeds relevant

Op dit moment wordt een video uit 2013 via crypto twitter gedeeld die dit haarfijn uitlegt. Godfrey Bloom werkte tien jaar voor het Europese parlement en hij spreekt twee minuten gepassioneerd over het failliet van het wereldwijde financiële systeem.

Tijdens zijn speech zegt Bloom dat alle banken failliet zijn. Op dat moment, 21 mei 2013, was bitcoin nog maar 122 dollar waard en vooral een speeltje voor techneuten en cypherpunks.

Bitcoin blijft zich bewijzen

Bitcoin zou het opvolgende decennium zichzelf bewijzen door een prijsgroei mee te maken die zijn weerga niet kent. De cryptomunt presteert de afgelopen jaren beter dan alle aandelenindexen. Ook scharen traditionele partijen zoals Fidelity en Intercontinental Exchange zich achter bitcoin.

De rol van de banken

In dezelfde periode zijn tal van banken, waaronder Deutsche Bank, Danske bank, de Rabobank, de ING (deze lijst is onuitputtelijk lang) verwikkeld in witwasschandalen en consumentenfraude van meerdere miljarden dollars.

Veel banken zien ook heil in cryptocurrency. Zo probeerde ABN AMRO een bitcoinwallet te bouwen maar dat is ze niet gelukt. het Amerikaanse JP Morgan Chase is bezig met een eigen cryptomunt om de voordelen van blockchain uit te buiten.

Wat is er veranderd?

Maar is in die zeven jaar veel veranderd sinds de speech van Bloom? Oordeel zelf: Negatieve rentetarieven, kwantitatieve versoepeling, balanstekorten en mega overheidsschulden zijn nu de hoekstenen van het huidige monetaire beleid tegen deflatoire fiat-valuta’s.

Bloom zegt dit het beste:

Alle banken zijn failliet. Bank Santander, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland … ze zijn allemaal blut. En waarom zijn ze blut? Het is geen daad van god. Het is niet een soort tsunami. Ze zijn kapot omdat we een systeem hebben dat fractioneel bankieren heet. Dat betekent dat banken geld kunnen lenen dat ze eigenlijk niet hebben. Het is een crimineel schandaal en het is al te lang aan de gang.

Om dat probleem nog groter te maken, heb je moreel risico, een zeer aanzienlijk moreel risico vanuit de politieke sfeer. De meeste problemen beginnen bij de politiek en bij centrale banken, die deel uitmaken van hetzelfde politieke systeem.

We hebben valsmunterij, door sommigen kwantitatieve versoepeling genoemd. Als een gewoon persoon kunstmatig geld drukt, dan moeten ze voor lange tijd naar de gevangenis. En toch doen overheden en centrale banken dit constant.

Bitcoin is geld, maar dan beter

Het is schokkend om te realiseren dat woorden die in 2013 gesproken zijn nog steeds relevant zijn. Wat wel hoopvol stemt is dat er een alternatief op dit systeem is. Gelukkig is er nu een plan ₿ om te ontsnappen uit deze gekte. Om bitcoin te snappen moet je kennis hebben van de huidige eigenschappen van fiatgeld.

Leg dat maar eens uit als je weer eens gevraagd wordt wat bitcoin is.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.