BMW en VeChain werken samen aan blockchain

Op 18 april hield VeChain een bijeenkomst in San Francisco. Uiteraard werd er geschermd met samenwerkingen met grote, internationale bedrijven. Een van die bedrijven is BMW, hieronder vind je de keynote.

Cihan Albay, manager van de IT-afdeling van BMW in Singapore legt uit wat de rol van innovatie en blockchain is bij BMW.

Hoe werkt innovatie bij BMW?

De BMW-groep heeft vijf IT-afdelingen verspreid over de hele wereld. De focus van deze afdelingen ligt op supply chain, productie, auto’s en klanten. Elk jaar maakt het bedrijf een Technology Trend Radar, waarin een onderverdeling wordt gemaakt in de volgende categorieën:

  1. Assess: De technologie is binnen tien jaar gereed.
  2. Trial: Nieuwe maar bewezen technologie. BMW pilot met deze technologieën.
  3. Adopt: Implementeren of achterlopen op de concurrentie.

Het kantoor waar Albay werkt in Singapore richten zich voornamelijk op Assess en Trial.

Samenwerking met VeChain

Het proces begint met een probleemdefinitie en het vinden van een partner die BMW kan helpen met een oplossing. Nadat een partner is gevonden, wordt een prototype ontwikkeld en wordt een proefproject gestart. Als dit lukt, wordt het project gelanceerd voor de gehele BMW-groep.

Die partner is VeChain. Cihan zegt hierover: “Met VeChain vonden we een partner die oplossingen kan bieden waarvan we denken dat die erg waardevol voor ons is”.

VeChain gaat voornamelijk hulp bieden bij software op basis van blockchain. Momenteel onderzoekt BMW wat de mogelijkheden zijn op de volgende drie vlakken:

  • Mobiliteitsdiensten: Diensten als DriveNow of ParkNow kunnen blockchain gebruiken om gebruikers in staat te stellen auto’s te delen, zoals wat Airbnb op de woningmarkt heeft bereikt.
  • Supply Chain: BMW heeft een enorme Supply Chain, Blockchain kan worden gebruikt om informatie beter en eerlijker te delen tussen alle spelers in de keten. Cihan spreekt over het verbeteren van het traceren van goederen, maar ook over het beter beheren van documenten.
  • Klanten: Blockchain toepassen om financiële diensten of loyaliteitsprogramma’s aan te bieden.

Dat klinkt allemaal heel ambitieus en dat is het ook. Daarom begint BMW eerst met Track en Trace te verwerken op de blockchain. En laat dat nou juist één van de specialiteiten van VeChain zijn.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.