BN’ers genoemd in Bitcoin Revolution scam: hoe herken je het?

Zuur voor Twan Huys en Ruud Feltkamp: hun namen worden gebruikt bij de Nederlandse scam ‘The Bitcoin Revolution’. In een speciaal opgezette website lijkt dat er een interview heeft plaatsgevonden tussen presentator Twan Huys en ex-acteur van GTST Ruud Feltkamp. In dat interview vertelt Ruud Feltkamp dat hij een nieuw cryptoplatform heeft opgericht, waarmee Nederlanders schatrijk kunnen worden

Wie heel snel kijkt zou kunnen denken dat het echt is. Wie iets langer kijkt ziet een aantal aanwijzingen die ertoe leiden dat het ronduit nep is. Omdat deze praktijken helaas steeds vaker voorkomen, nemen we de ‘red flags’ door:

1. Vreemde link

Check altijd eerst de link voordat je een artikel leest. Op de pagina lijkt het alsof je een artikel van Elsevier leest. Maar de URL doet iets anders vermoeden.

2. Niet de header van Elsevier

Deze is iets moeilijker te herkennen. De bovenkant van de pagina komt namelijk niet overeen met die van de echte website van Elsevier. Toch lijkt het alsof je nu een artikel van het bekende weekblad aan het lezen bent. Scammers proberen je er zo van te overtuigen dat je een artikel leest van een betrouwbare bron.

3. Schreeuwerige clickbait titel

Wat Er Daarna Gebeurde Will Blow Your Mind. En het werkt waarschijnlijk, want na het lezen van de titel wil jij ook wel weten waarom de kijkcijfers van RTL Late Night zo hard omhoog zijn gegaan.

4. Meerdere ‘bronnen’

Onder de titel staat een overzicht van nieuwsbronnen waarin het artikel is verschenen. Waarom zou een nieuwswebsite baat hebben om andere nieuwsbronnen zo te vermelden? Scammers willen jou laten denken dat dit nieuws te vertrouwen is: het is namelijk ‘verschenen’ op meerdere websites.

5. Duidelijk gephotoshopte afbeelding

De foto onder de titel is duidelijk in elkaar geknutseld. De foto van Ruud Feltkamp is er duidelijk opgeplakt.

6. Slordig taalgebruik

Natuurlijk, een spel- of taalfout kan altijd voorkomen. De auteur van dit artikel maakt zich er soms ook schuldig aan. Dit artikel staat echter vol met opvallende fouten.

7. Neppe succesverhalen

Om het gevoel van #FOMO te creëren staat de webpagina vol succesverhalen. De ene investeerder heeft nog meer geld verdiend dan de ander. Je leest verhalen over Nederlanders die veel meer verdienen dan op werk, en die grote wereldreizen maken. Dat wil jij ook!

Maar ook hier geldt; wat te mooi om waar lijkt te zijn is het vaak ook. De namen op de website zijn fictief, net als de succesverhalen op de pagina. Trap er dus niet in.

Bonus: RTL Late Night is gestopt met uitzenden

Wat in dit artikel staat kan dus letterlijk niet.

Een kanttekening wel: acteur Ruud Feltkamp is ooit bij RTL Late Night te gast geweest om zijn platform Cryptohopper bekend te maken bij het grote publiek. Maar dat heeft niets te maken met de scam die je op deze webpagina ziet.

Ook wordt Feltkamp’s naam helaas regelmatig gebruikt door scammers, zo laat hij weten op Twitter:


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.