Koningin Máxima noemt gulden allereerste stablecoin ter wereld, Bank of England zegt onwaarschijnlijk dat cryptocurrency blijft

De baas van de Bank of England vertelt tijdens een virtuele bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) hoe de structuur en het ontwerp van cryptocurrency ervoor zorgen dat ze geen langdurige impact hebben op de financiële wereld.

Er zijn geluiden, voor nu voornamelijk uit de hoek van bitcoiners uiteraard, dat bitcoin het vermogen heeft om fiatgeld te vervangen. Uiteraard zijn individuen uit de conventionele banksector hier niet per se mee eens.

Lagarde en Bailey maken van hetzelfde laken een pak

Ongeveer twee weken geleden riep de president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, op tot regulering van bitcoin en beweerde ze dat het digitale activum wordt gebruikt om witwasactiviteiten te vergemakkelijken. Daar zijn we het niet mee eens, maar dat is een ander verhaal. Vandaag heeft Andrew Bailey, de gouverneur van de Bank of England, het idee verworpen dat bitcoin fiat-valuta’s zou kunnen vervangen.

‘Zijn we al zo ver dat het ontwerp, de governance en de regelingen goed genoeg zijn voor een blijvende digitale valuta? Nee, ik denk niet dat we er al zijn, eerlijk gezegd. Ik denk niet dat cryptocurrency’s zoals oorspronkelijk geformuleerd het zijn.’ Deze woorden sprak Baily tijdens een virtuele bijeenkomst georganiseerd door het World Economic Forum.

‘De hele kwestie van mensen die er zeker van zijn dat hun betalingen zullen worden gedaan in iets met een stabiele waarde, is uiteindelijk terug te voeren op wat wij fiat-valuta noemen, dat een link heeft met de staat.’

Vast aanbod is juist negatief

De opmerkingen van Bailey doen denken aan een Amerikaanse uitgever, Steve Forbes, die de kans bagatelliseerde dat cryptocurrency’s fiat vervangen. Hij meende dat het vaste aanbod van bitcoin het vermogen om tegemoet te komen aan een groeiende economie zal beperken. Volgens hem vormen cryptocurrency’s alleen een serieuze bedreiging voor de dollar als ze een vaste waarde hebben.

‘Een ander probleem met bitcoin is dat het aanbod vast staat. Het bedrag kan niet worden verhoogd. Daarentegen moet het geldaanbod kunnen worden uitgebreid om aan de groeiende behoeften van een groeiende economie te voldoen.’

Doe het zelf dan

Als alternatief voor vluchtige cryptocurrency’s zoals bitcoin, overwegen centrale banken de oprichting van een CBDC (Central Bank Digital Currency). Deze hebben een stabiele waarde en worden gereguleerd door de uitgevende centrale bank of overheid. Eigenlijk is dit gewoon fiatgeld, maar dan digitaal.

Bailey gelooft dat CBDC’s de drie vakjes zullen aanvinken die niet door cryptocurrency’s worden aangevinkt. Ze zijn:

  1. waarde-stabiliteit
  2. behoud van privacy
  3. vermogen om financiële criminaliteit aanpakken

Koningin Maxima mocht als eerste spreken tijdens het forum en ging in op de rol van Nederland in de ontwikkeling van de allereerste stablecoin ooit, namelijk de gulden. Deze is in 1609 door de Amsterdamse Wisselbank ontwikkeld om als brugvaluta te gebruiken voor verschillende lokale munten.

Voorlopig lijkt de hele wereld op achterstand te worden gezet door China. Gisteren werd bekend dat ze ter waarde van 4 miljoen euro aan digitale yuans weggeven aan bewoners voor onderzoek. China werkt samen met bestaande betaalinfrastructuur van grote bedrijven zoals WeChat en Alipay.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.