Cijfers liegen niet: we staan nog aan het begin van bitcoins bullrun, mogelijk top voor halving

Bitcoin investeerders hebben ondanks een prijsstijging van 47% in 2020 nog nauwelijks BTC verkocht om er met de winst vandoor te gaan. Reden genoeg om te denken dat een pre-halving koersstijging nog tot de mogelijkheden behoort.

Dat legt Axel je ook uit in deze video:

Bitcoin op gezond niveau

Althans, dat zegt een nieuwe grafiek van Glassnode. Hieruit kan je concluderen dat de niet-gerealiseerde winsten van bitcoin op een ‘gezond niveau’ zijn, of om het nog simpeler te zeggen: we staan nog aan het begin van een nieuwe run omhoog. Glassnode vergelijkt de periode waar we nu inzitten (groene cirkel) met periodes waarin vrijwel hetzelfde gebeurde. En elke keer was dat het begin van een monstergroei.

De top is nog niet in zicht

Maar als je rationeel kijkt naar wat de koers de afgelopen weken gedaan heeft, was het misschien wel beter geweest om zo rond 10.600 dollar je bitcoins te verkopen. Binnen een week daalde de munt namelijk met 14% en als je dat geld had bewaard, dan had je op 8.500 dollar weer in kunnen stappen. Overigens ging de daling van bitcoin gepaard met een algehele malaise op de aandelenmarkt dus als je niet op het juiste moment had verkocht, dan weet je in ieder geval dat er miljoenen anderen zijn die hetzelfde meemaken.

Als we nogmaals naar de grafiek in de tweet van Glassnode kijken, dan zie je dat slechts een relatief klein aantal beleggers winst heeft gemaakt. Zeker als je dat vergelijkt met eerdere toppen in juni 2019 en december 2017. Dit wordt aangegeven met de geel/oranje lijn.

Verschil tussen huidige marktwaarde en individuele verkoopprijs

Op de website van Glassnode staat hoe dit wordt berekend:

Relatieve unrealised profit wordt gedefinieerd als de totale winst in USD van alle bestaande munten waarvan de prijs bij realisatie lager was dan de huidige prijs genormaliseerd door de marktkapitalisatie

Ofwel, het verschil tussen verkoopprijs van elke losse coin en de huidige marktwaarde. Mocht je meer willen weten over deze interessante manier van naar de markt kijken, lees dan dit artikel van Glassnode op Medium.

Bitcoins vernietigen

Eerder onderzoek van CryptoKea bevestigt wat Glassnode zegt. Zelfs door de onrust van het coronavirus valt het nog mee hoeveel bitcoins er worden verkocht.

Maar wat zie je nou werkelijk op de grafiek? Een korte uitleg: Je ziet de totale hodl-leeftijd van alle bitcoins die op een bepaalde dag zijn verplaatst. Die munten worden vermenigvuldigd met het aantal dagen dat ze zijn niet zijn verzonden (verkocht). Deze statistiek wordt Coin Days Destroyed (CDD) genoemd.

Om CDD in beter te kunnen begrijpen en toe te kunnen passen, vergelijk je de CDD van één coin met  het totale aanbod van bitcoin. Dit wordt dan aanbod-aangepaste CDD (supply-adjusted CDD) genoemd.

Aantal verkopen gelijk met vorige bullruns

Als investeerders die al lang op hun bitcoins zitten meer dan normaal zouden verkopen, dan zou de aanbod-aangepaste CDD indicator omhoog moeten gaan.

Dat lijkt dus niet het geval. Het aantal verkopen liggen op hetzelfde niveau als eerdere verkoopcijfers tijdens een bullmarkt. En helemaal als je kijkt naar de periodes vlak voor de vorige halvings.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.