Tienduizenden geldautomaten bieden USDT (Tether) aan in Brazilië

Vanaf 3 november zullen 24 duizend pinautomaten in Brazilië stablecoin USDT aanbieden. Gebruikers kunnen de Braziliaanse valuta real omzetten in USDT en andersom.

Tether, het bedrijf achter de grootste dollar-stablecoin, heeft gisteren via een persbericht en op social media aangekondigd dat USDT vanaf 3 november 2022 beschikbaar zal zijn in 24.000 geldautomaten in Brazilië.

Een stablecoin is een type crypto die altijd de waarde probeert te volgen van een valuta, in dit geval de dollar. USDT zal dus altijd om en nabij de 1 dollar waard zijn.

SmartPay regelt technische kant

SmartPay, een crypto-serviceprovider, helpt met de technische kant van het integreren van USDT in al deze geldautomaten. De ambities van Smartpay komen nobel over: ze willen miljoenen mensen toegang geven tot digitale valuta en een nieuwe financiële revolutie ontketenen.

Ditzelfde doel probeert SmartPay na te streven in hun thuisland Vietnam, maar dan zonder stablecoins of cyrpto.

Crypto helpt unbanked en underbanked

Volgens een onderzoek van het Instituto Locomotiva, uitgevoerd in januari 2021, heeft Brazilië nog steeds 34 miljoen volwassenen zonder bankrekening.

Paolo Ardoino, de CTO van Tether, zegt: ‘Het toevoegen van tether-tokens aan geldautomaten in heel Brazilië biedt de mogelijkheid om meer mensen in het financiële systeem op te nemen. Dit zal niet alleen grote veranderingen met zich meebrengen voor de betalingssector, maar voor het hele Braziliaanse financiële ecosysteem.’

Hoe werkt een ATM met stablecoins?

We kennen allemaal de Geldmaat, de normale geldautomaten in Nederland, die de banken liever kwijt dan rijk zijn.

Een crypto-ATM of crypto-geldautomaat is iets soortgelijks, alleen hier kunnen mensen fiatgeld (euro, dollar, real) inwisselen voor crypto en deze in hun eigen mobiele wallet bewaren. Ook kunnen gebruikers crypto verkopen om juist de lokale fiatvaluta te krijgen.

In het geval van Brazilië zullen de burgers de geldautomaat kunnen gebruiken om hun USDT om te zetten in Braziliaanse real en vice versa. Daarnaast kunnen deze Braziliaanse geldautomaten gebruikt worden om USDT te verzenden en te ontvangen van over de hele wereld.

Geld voor familie in buitenland

Dat is een van de belangrijkste redenen waarom stablecoins zoals USDT zo populair zijn. Immigranten weten maar al te goed hoe belangrijk remittance is. Dit betekent geld sturen naar familie en vrienden in het buitenland.

Een transactie van 1000 USDT van bijvoorbeeld Nederland naar Brazilië is sneller en goedkoper dan gebruik maken van traditionele banken. Dan moet je eerst uitrekenen hoeveel euro 1000 dollar is, een fee betalen aan de banken en 5 dagen later komt het geld aan in Brazilië. En dan moet je maar hopen dat er niet al te veel schommelingen zijn in de euro-dollarkoers.

Volgens onderzoek van Tether wordt er al veel gebruik gemaakt van USDT voor remittance. In Brazilië werden in augustus bijna 80 duizend transacties uitgevoerd met USDT en deze hadden een gezamenlijke waarde van 1,4 miljard dollar. Dit betekent dat een transactie gemiddeld 18.000 dollar waard is.

Volgens data van de Wereldbank bedroeg het bedrag aan geldovermakingen dat in 2020 vanuit Brazilië naar het buitenland werd verzonden 1,5 miljard dollar. De Verenigde Staten en Portugal waren de grootste ontvangers van deze overmakingen.

Wat betreft de instroom naar Brazilië, bedroeg het volume 3,3 miljard dollar, voornamelijk van uit de VS en het VK. Dit is 0,2% van het bruto binnenlands product.

Bron: Wereldbank

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.