Bitcoin ook een betaalmiddel in Brazilië? Wetsvoorstel in de maak

Wetgevers in Brazilië werken aan een regelgevend kader (let op: PDF) wat het makkelijker moet maken om te investeren in bitcoin en andere crypto’s. Tegelijkertijd moet de nieuwe wet het moeilijker maken voor scammers en hackers.

Maar dat is niet het meest interessante: wil Brazilië van bitcoin een wettig betaalmiddel maken, net zoals in El Salvador?

Regulerend kader en betaalmiddel

De Braziliaanse wetgevende macht heeft onlangs het ontwerp van wetsvoorstel 2.303 / 15 goedgekeurd. Dit wetsvoorstel wil digitale valuta’s reguleren. Het wetsvoorstel werd oorspronkelijk ingediend door afgevaardigde Expedito Netto.

Nu heeft parlementslid Aureo Ribeiro van Solidariedade (sociaaldemocratische partij, een soort PvdA/SP) een nieuw voorstel ingediend. Hij wil dat Bitcoin de wettelijke status ‘betaalvaluta’ krijgt.

Eindelijk een wettige status?

Op dit moment wordt Bitcoin in Brazilië niet gereguleerd en wordt de handel in crypto’s ontmoedigd. Neemt het parlement de nieuwe wet aan? Dan krijgt Bitcoin voor het eerst een wettelijke status in het land.

Er is wel een kanttekening. Het wetsvoorstel roept niet op om Bitcoin te erkennen als ‘wettig betaalmiddel’, ofwel een door de staat goedgekeurde munteenheid. In plaats daarvan zou bitcoin beschreven worden als ‘betaalvaluta’, maar het is nog onduidelijk wat hiermee bedoeld wordt.

Parlementslid Ribeiro suggereert zelf dat het wetsvoorstel Bitcoin voldoende wettelijke bescherming biedt om in heel Brazilië te worden geaccepteerd, net zoals de Braziliaanse real of de Amerikaanse dollar.

Kaf van koren scheiden

In een interview met Radio Cámera vertelt Ribeiro dat hij wil dat alle Brazilianen moeten kunnen betalen met bitcoin:

“We willen het kaf van het koren scheiden, regelgeving creëren zodat je transacties kunt verrichten, weet waar je koopt, met wie je handelt, en deze activa hebt om een huis te kopen, een auto, [of] naar McDonald’s te gaan om een hamburger te kopen.”

Hij gaat verder: “Bitcoin zal een munteenheid worden in dit land, net zoals het is in andere landen.” Daarmee doelt Ribeiro waarschijnlijk op El Salvador en mogelijk andere Zuid-Amerikaanse landen die bitcoin willen adopteren als betaalmiddel.

Gaat alles volgens schema? Dan kan bitcoin volgens Ribeiro nog dit jaar een ‘betaalvaluta’ worden in Brazilië.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.