BREAKING: Bitcoin stijgt met 14% in een uur

Dat is wel even lekker wakker worden! Afgelopen vrijdag waren de eerste tekenen er al, bitcoin brak uit een grote trendlijn die al sinds 2018 actief was. De waarde schommelde tussen twee trendlijnen, maar dat lijkt nu verleden tijd.

De koers van bitcoin is namelijk in slechts één uur tijd gestegen met ruim 14 procent. Even heeft de prijs 4.500 euro aangetikt, en nu lijkt het te stabiliseren op 4.200 euro. Vanwaar deze plotselinge stijging?

Bitcoin uit trendlijn

Op onderstaande grafiek zie je de bitcoin koers, met dezelfde trendlijn van afgelopen vrijdag. Wat gebeurde er sindsdien?

  • Vrijdag zagen we de eerste tekenen voor de stijging, toen is de koers uit de trendlijn gebroken.
  • Hierna heeft de koers de trendlijn getest. Dat houdt in dat de waarde de lijn nog een keer aanraakt, maar er niet onderdoor gaat.
  • De test was succesvol: vandaag steeg bitcoin in één uur tijd tot aan 4.500 euro.

De koers ingezoomd: was het een short squeeze?

Hieronder zie je het testen van de trendlijn nog beter. Bitcoin raakte de lijn twee keer, en steeg daarna verder. De stijging ging alleen wel heel erg snel. Wij denken daarom dat er nu sprake is van een short squeeze. Dit behoeft misschien nog wat uitleg.

Net zoals bij andere financiële producten kan je ook speculeren op de bitcoin koers. Een handelaar kan dan bijvoorbeeld speculeren dat de bitcoin koers gaat stijgen (een longpositie), of juist gaat dalen (een shortpositie). Bij een stijgende trend sluiten veel handelaren vaak een shortpositie af. Zij verwachten dan dat de stijging niet eeuwig door kan blijven gaan, en gokken op een daling van de koers.

Als je een shortpositie afsluit, spreek je af dat je bitcoin koopt tegen een bepaalde prijs. Blijft de koers echter stijgen, dan worden deze posities automatisch stopgezet omdat handelaren anders niet aan hun betaalverplichting kunnen voldoen. Als er veel shortposities tegelijkertijd worden stopgezet, dan wordt er dus in korte tijd veel bitcoin gekocht. Dat betekent dat de vraag in korte tijd enorm stijgt, en dit zorgt ervoor dat de prijs omhoog wordt gestuwd.

Dit lijkt nu ook gebeurd te zijn:

De Moving Average als ondersteuning

Maar is het erg dat het een short squeeze is? Dat hoeft niet per sé, misschien kan het de bitcoin koers net dat ene zetje geven dat nodig is. Om dit te begrijpen kijken we (wederom) naar de Moving Average.

Een Moving Average (MA) kijkt naar de gemiddelde koers van een bepaalde periode. Zo geeft een 200-dagen MA bijvoorbeeld de gemiddelde koers weer van de afgelopen 200 dagen.

De 200-dagen MA wordt vaak gebruikt als een soort dynamische trendlijn. Dat zie je ook terug in de onderstaande grafiek:

  • In 2018 lukte het bitcoin maar niet om boven de 200-dagen MA uit te komen. De lijn diende toen als een sterke weerstand.
  • Voor het eerst in ruim een jaar tijd stijgt de koers boven de MA. Houdt de prijs stand boven de lijn? Dan kan dat een heel positief signaal zijn.

Wat gaat de bitcoin koers doen?

Deze week ziet de situatie er anders uit dan bij onze vorige koersanalyse. Maar we moeten ons niet blind staren, dus we blijven twee scenario’s beschrijven: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish

Stijgt de waarde verder, dan ligt een belangrijke weerstand op de loer. Dit is de zone die in het jaar 2018 juist een belangrijke ondersteuning was: tussen de 5.000 euro en 5.200 euro.

Bearish

Houdt bitcoin de stijging niet vol? Dan verwachten we dat de weerstand van vorige week de ondersteuning van deze week wordt. De koers zal dan waarschijnlijk ondersteuning vinden tussen de 3.600 euro en 3.800 euro.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.