BREAKING: Paxos moet stoppen met de uitgifte van Binance-stablecoin (BUSD)

De kogel is door de kerk: de New York Department of Financial Services (NYDFS) heeft Paxos laten weten dat het geen nieuwe Binance USD (BUSD) meer mag uitgeven. Paxos beheert al jaren de stablecoin waar het merk van het beursplatform opzit. Voorlopig mag Paxos nog wel doorgaan met het verdere onderhoud van de stablecoin, zo laat Binance weten.

Wat is de Binance USD?

Binance USD is een door Amerikaanse dollars gedekte stablecoin die handelaren op het beursplatform kunnen gebruiken om even uit de markt te stappen. Paxos en Binance lanceerden de stablecoin samen in 2019, die destijds door de financiële wetgever van New York werd geaccepteerd. Binance geeft aan dat de BUSD volledig eigendom is van Paxos en dat het beursplatform alleen een licentie op zijn merk uitgeeft.

Op 13 februari waren er volgens de website van Binance 6,2 miljoen tokenhouders voor de stablecoin. Een woordvoerder van het in New York gevestigde Paxos wilde in eerste instantie niet op de berichtgeving reageren. Wat dat betreft is het nog maar de vraag of er mogelijkheden zijn voor Paxos om de beslissing van de NYDFS aan te vechten.

Changpeng Zhao reageert

Niet lang nadat het nieuws over Paxos naar buiten kwam, reageerde Binance CEO Changpeng Zhao met enkele geruststellende woorden. “De samenvatting is dat BUSD wordt uitgegeven en beheerd door Paxos. Alle fondsen zijn veilig,” aldus de CEO van het beursplatform. “Wij zijn door Paxos geïnformeerd over de beslissing van de NYDFS dat zij geen nieuwe BUSD meer mogen uitgeven. […] Als gevolg daarvan zal de market cap van BUSD met de tijd dalen,” zo schrijft Zhao verder.

Het goede nieuws is dat Paxos de stablecoin vooralsnog wel mag onderhouden. “Paxos heeft ons ervan verzekerd dat de fondsen veilig zijn en dat BUSD volledig gedekt is door de reserves op hun bankrekeningen, die meerdere keren gecontroleerd zijn door professionele partijen,” aldus een duidelijke Changpeng Zhao.

In de laatste paar tweets van zijn draadje bespreekt Zhao de aanstaande rechtszaak tussen Paxos en de NYDFS, die volgens hem grote gevolgen kan hebben voor de industrie. “Als BUSD door de rechter wordt aangemerkt als een effect, dan kan dat een gigantische impact hebben op de toekomst van de industrie,” aldus Zhao. Als de token kwalificeert als effect, dan mogen beursplatformen deze niet aanbieden zonder de benodigde licenties.

Hoe verdienen stablecoin-uitgevers geld?

Voor veel mensen die net komen kijken is het wellicht lastig om te begrijpen waarom het überhaupt interessant is voor bedrijven om stablecoins uit te geven. Het antwoord op dat vraagstuk is redelijk eenvoudig. Bedrijven als Paxos kunnen een goede boterham verdienen met de Amerikaanse dollars die mensen inleggen om daar BUSD voor terug te krijgen.

Een deel van die Amerikaanse dollars investeert het namelijk in kortlopende staatsobligaties, die vanwege de renteverhogingen van de Federal Reserve een behoorlijk rendement betalen. Op die manier kunnen uitgevers van stablecoins op dit moment meer dan 4 procent op jaarbasis verdienen door de tegoeden van gebruikers te investeren in de veilige Amerikaanse staatsobligaties.

De beslissing van de NYDFS heeft overigens geen negatief effect op de koers van BUSD. Op het moment van schrijven handelt de stablecoin op 0,9993 dollar per stuk. Afhankelijk van de vraag naar de stablecoin hangt de koers vaak net onder de Amerikaanse dollar of is deze iets meer waard dan de wereldreservemunt.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.