Bitcoin daalt met 10.000 dollar op één dag, buy the dip?

Voor iedereen die nog bitcoin onder de 50.000 dollar (41.186 euro) wil kopen, dit was je kans. Bitcoin daalde in de afgelopen 24 uur met meer dan 10.000 dollar, ofwel 18,75 procent. Wat is er aan de hand? En is dit een mooi moment om de dip te kopen?

Het gaat hard

Hieronder zie je de vier uurs-grafiek van de bitcoin koers. Het kan snel gaan! Gisterenavond om 21:00 uur bereikte bitcoin nog het hoogste punt op 58.354 dollar (48.052 euro). Het dieptepunt van vanmiddag werd bereikt op 47.400 dollar (39.032 euro). Dat is een daling van bijna 19 procent!

Of juist een goed koopmoment?

Nu zijn er twee manieren hoe je hier tegenaan kan kijken:

  1. Paniek, ik moet verkopen!
  2. Dit kan wel eens een heel mooi koopmoment zijn.

En als je naar de grafiek hieronder kijkt, is dit misschien ook wel een heel mooi koopmoment. Je kijkt nog steeds naar de vier uurs-grafiek, daaronder zie je de Relative Strength Indicator (RSI). Deze indicator geeft het momentum van de koers weer. Bevindt de RSI zich aan de onderkant van de paarse band? Dan is de koers van bitcoin in korte tijd hard gedaald. Vaak geeft een lage RSI een bodem aan. Op de grafiek hieronder geven we dat aan met de blauwe cirkels.

Het is goed mogelijk dat bitcoin rond 48.000 dollar een bodem heeft bereikt nu. In onze eerdere analyse beschreven we dat deze prijs een belangrijke ondersteuning is. Veel investeerders handelen namelijk rond deze koers, en ook zijn er veel bitcoin transacties op de blockchain op deze prijs.

Bodem wordt snel opgekocht

Dat het snel kan gaan zie je nog beter op de vijf minuten-grafiek van bitcoin. In iets meer dan een kwartier na het aanraken van de bodem, is de koers alweer met ruim tien procent gestegen. Op het moment van schrijven is één bitcoin rond de 52.000 dollar (42.853 euro) waard.

Het feit dat deze dip zo snel wordt opgekocht, betekent dat bitcoin zich nog steeds in een bull market bevindt. Dat valt ook op bij analist Scott Melker. Hij ziet opvallend veel handelsvolume rond de bodem van kwart over drie vanmiddag. Dat betekent dat veel investeerders aan de zijlijn hebben gewacht totdat bitcoin daalde naar 48.000 dollar.

When in doubt, zoom out

En wat te doen als je twijfelt over de koers? Soms helpt het om de grafiek een flink stuk uit te zoomen. Je kijkt nu naar de maandkoers van bitcoin. Daar is de daling van vandaag niet eens op te zien, in vergelijking met begin februari is bitcoin juist met ruim 58 procent gestegen!

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • En hoe is en gaat de verwachting worden van het aandeel !! ICON.

    23 februari 2021