Breaking: cryptobeurs UpBit gehackt, bijna 50 miljoen dollar aan ether verloren

De Zuid-Koreaanse cryptobeurs UpBit is gehackt. Dat maakt de exchange zelf bekend in een statement. Een nog onbekende hacker heeft 342.000 ether verstuurd naar zijn eigen wallet, tegen een waarde van 48,7 miljoen dollar (44,3 miljoen euro).

UpBit bewaarde ether in een hot wallet

De 342.000 ethers werden bewaard in een hot wallet van UpBit. Een hot wallet is een cryptocurrency bewaarportemonnee die constant in verbinding is met het internet. Dergelijke wallets zijn dan ook makkelijker te hacken dan een cold wallet. Dat zijn wallets die niet direct contact hebben met het internet.

In het statement van UpBit zegt CEO Lee Seok-Woo het volgende:

“Om 13:06 uur op 27 november 2019 werd 342.000 ETH verstuurd van de Upbeat Ethereum Hot Wallet naar een onbekende portemonnee. Onbekend portefeuilleadres is 0xa09871AEadF4994Ca12f5c0b6056BBd1d343c029.”

De tijd die Seok-Woo noemt is de locale tijd, in Nederlandse tijd vond de hack om 05:06 uur plaats. Het statement kwam ongeveer vijf uur later. In het statement komt ook het adres van de hacker naar voren. En dat is handig, want alle transacties op het netwerk van Ethereum zijn openbaar. Zo ook de hack die vandaag heeft plaatsgevonden.

Het adres van de hacker is op Etherscan nu gelabled als Upbit hacker 1. Vooralsnog doet de hacker geen moeite om de ethers door te sluizen, op zijn adres staan nog steeds de gestolen ethers:

Getroffen gebruikers worden terugbetaald

Lee Seok-Woo vertelt verder dat UpBit direct maatregelen neemt:

  • Alle gebruikers worden terugbetaald uit een verzekeringsfonds van UpBit.
  • Resterende cryptomunten worden verstuurd van de hot wallet naar een cold wallet.
  • Het is twee weken niet mogelijk om te storten en op te nemen op UpBit.

Verder vertelt Lee Seok-Woo dat andere grote transacties van de exchange niet verdacht zijn. Op dit moment is UpBit namelijk bezig met het verplaatsen van cryptomunten van hot wallets naar cold wallets.

Koersen reageren

Een hack als deze heeft vaak directe invloed op de koers van cryptocurrency’s. Direct na het nieuws zakte de koers van verschillende crypto’s in elkaar. Hieronder zie je de koers van bitcoin. De schrik zat er goed in, in een half uur daalde bitcoin met bijna tweehonderd euro:

Maar ook de ether koers werd hard getroffen. Ether is nu minder dan 130 euro waard:

Not your keys, not your coins

Je cryptomunten bewaren op een cryptobeurs brengt altijd risico’s met zich mee. Je bent namelijk niet zelf in het beheer van je private keys, de toegang tot je cryptomunten. In dat geval leg je de verantwoordelijkheid voor het beheren van je cryptocurrency’s bij de exchange. En dat is gevaarlijk, want exchanges beheren vaak miljoenen euro’s aan cryptovaluta.

De veiligste manier om je crypto’s te bewaren is door middel van een hardware wallet. Dat is een klein apparaatje dat dient als een cold wallet. Hardware wallets heb je in allerlei soorten en maten, en kosten tussen de 40 en 120 euro.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Je kan toch niet altijd met een cold wallet werken. Op het moment dat je een bewerking wil doen moet je verbinding maken met het netwerk. En dan wordt je wallet hot (en mogelijk gehackt)

    28 november 2019