Fee voor Britse cryptocurrency MKB’ers gehalveerd na overleg

Net nu de Brexit eindelijk van kracht is, is er een opsteker voor de crypto-industrie in het Verenigd Koninkrijk. Althans, voor de kleinere bedrijven en de start-ups. De Financial Conduct Authority (FCA) heeft haar eigen voorgestelde regels aangepast. De jaarlijkse fee die kleine cryptobedrijven moeten betalen, wordt verlaagd van 5.000 naar 2.000 pond.

Staffel op kosten

De FCA schreef dit in het document Handbook Notice 73 van januari dit jaar. Hierin staat dat cryptobedrijven met een omzet tot 250.000 Britse pond, een fee van 2.000 GBP moeten betalen. Heeft je bedrijf een hogere omzet dan dat, dan verlangt de Britse overheid 10.000 GBP.

Geluisterd naar industrie

Voorheen werd voorgesteld een vaste fee van 5.000 pond op te leggen aan kleine én grote ondernemingen. Dit leverde veel negatieve feedback op uit de crypto-industrie. Het zou zomaar kunnen dat deze kritiek tot deze wijziging heeft geleid, wat een goede zaak is. In het rapport staat namelijk:

De CEO van een bedrijf legde uit dat zijn bedrijf in het eerste jaar minder dan 650 pond uitgaf. In het tweede jaar gaf hij slechts 5.100 pond uit. In de oude situatie zou hij 5.000 pond aan registratiefee moeten betalen, en dat betekent dat hij meer aan de fee uitgeeft dan aan kritieke zaken als beveiliging en personeel.

Een ander goed voorbeeld is van een exploitant van bitcoin ATM’s. Deze onderneming had twee ATM’s in beheer met een jaarlijkse omzet van 72.000 pond. Als deze ondernemer het oude bedrag van 5.000 pond zou moeten betalen, dan levert hij winst van zes maanden in.

In de nieuwe regeling moeten grotere cryptobedrijven meer betalen. Maar het lijkt alsof zij hier wel achter staan, het waren juist de grote bedrijven die vroegen om een staffel.

Europese regelgeving

De reden waarom deze fee in de eerste plaats is geïntroduceerd, is om de kosten van nieuwe regulering te kunnen dekken. Deze regels zijn net als in de rest van Europa geïmplementeerd om witwassen en financiering van terrorisme te bestrijden. De Britten verwachten 400.000 pond aan kosten kwijt te zijn en die moeten worden opgehoest door ongeveer 80 crypto-ondernemingen.

Ondanks de Brexit blijven Europese richtlijnen van kracht tot en met 31 december 2020.

Wat kan Nederland hiervan leren?

Nederland heeft te maken met dezelfde richtlijnen en zou in eerste instantie op 10 januari al nieuwe regels implementeren. Die deadline kregen lidstaten mee vanuit Europa. Die deadline is niet gehaald.

Maar wat kan Nederland van de VK leren? Hoe je moet luisteren naar de industrie. De crypto-industrie is over het algemeen meegaand met nieuwe richtlijnen, mits de richtlijnen op een eerlijke manier worden vertaald naar regels. In december oordeelde Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) dat de Nederlandse aanpak te ver gaat. Volgens de branchevereniging is Nederland het braafste jongetje van de klas door strengere nationale wetgeving in te voeren dan de Europese richtlijn voorschrijft.

Jurist Simon Lelieveldt legt in zijn draadje uit dat de feedback van de crypto-industrie op dovemansoren viel.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.