BRICS 2024: liever crypto dan westerse dollar
De jaarlijkse BRICS-top is weer begonnen, ditmaal in de Russische stad Kazan. Dit jaar draait alles om één belangrijk thema: de afbouw van de dominantie van de westerse dollar. Grote landen zoals Rusland, China en Iran hebben het erover hoe ze met behulp van cryptocurrency en digitale valuta van centrale banken (CBDC’s) de dollar buitenspel kunnen zetten.
Wat is BRICS?
BRICS is een samenwerking tussen vijf opkomende economieën: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika (South Africa). Samen vertegenwoordigen deze landen een groot deel van de wereldbevolking en economie. Ze willen hun krachten bundelen om meer invloed te krijgen op het wereldtoneel, en dit jaar ligt de focus op een nieuwe manier van betalen zonder afhankelijk te zijn van de Amerikaanse dollar.
BRICS Pay: de toekomst van betalingen?
Een van de grootste plannen die op tafel ligt, is het BRICS Pay-platform. Dit platform moet gebruik maken van blockchain-technologie en CBDC’s. Het doel is een veiligere en onafhankelijkere manier van betalen mogelijk maken. Het is nog in ontwikkeling, maar het idee is dat landen binnen BRICS hierdoor minder afhankelijk worden van de dollar.
Tijdens de BRICS Business Forum benadrukte de Russische president Vladimir Poetin dat crypto-assets en digitale valuta’s van centrale banken de sleutel zijn tot een nieuw wereldwijd betaalsysteem. En hij is niet de enige die dat vindt. Ook de Chinese president Xi Jinping zei dat BRICS een leidende rol moet spelen in de hervorming van het internationale financiële systeem. Dit nieuwe systeem moet de verschuivingen in de wereldwijde economie beter weerspiegelen.
Concrete stappen
Er is tijdens de top zelfs een prototype van een nieuwe BRICS-valuta gepresenteerd. Hiermee lijken de plannen voor een alternatieve munteenheid steeds realistischer te worden. Verschillende BRICS-leden, waaronder China en Iran, hebben al aangegeven dat ze deze nieuwe digitale oplossingen omarmen. Zo wil Iran bijvoorbeeld een “internationaal mobiel betalingssysteem” en een gedeeld e-commerceplatform opzetten.
Interessant is dat er ook gesproken wordt over het gebruik van Bitcoin en andere crypto voor internationale betalingen. Dit zou de BRICS-landen nog meer vrijheid geven om zonder de dollar handel te drijven.
De-dollarization, wat betekent dat?
Het idee van ‘de-dollarization’ klinkt ingewikkeld, maar het betekent simpelweg dat landen minder afhankelijk willen worden van de Amerikaanse dollar in hun internationale handel. Door andere betalingsmogelijkheden te ontwikkelen, zoals via cryptocurrency’s of CBDC’s, hopen ze meer controle te krijgen over hun eigen economieën.
Veel belangrijke grondstoffen, zoals olie en gas, worden internationaal verhandeld in dollars. Dit betekent dat landen dollars nodig hebben om deze grondstoffen te kunnen kopen, zelfs als ze niet direct met de Verenigde Staten handelen. Deze afhankelijkheid van de dollar wordt ook wel “petrodollar”-systeem genoemd, omdat olie in de meeste gevallen uitsluitend in dollars wordt afgerekend.