Brief Amerikaanse SEC: Ethereum is geen security

Jay Clayton is de voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Hij schreef een brief aan volksvertegenwoordiger Ted Budd en hierin schrijft hij dat ether en soortgelijke coins geen securities zijn.

Het staat op schrift, ether geen security

De brief van Clayton is een reactie op een brief die Budd naar Clayton en de SEC stuurde. Hierin vroeg Budd of het klopt dat ether geen security is. In juni zei directeur Hinman namelijk op persoonlijke titel dat ether geen security is. Het was dus niet duidelijk of dit ook werkelijk het standpunt van de SEC was.

Voor de duidelijkheid, een security is een ander woord voor effect of aandeel. En als ether toch geclassificeerd zou worden als security, dan zou de munt onderhevig zijn aan strenge regels van de SEC.

Wat staat er in de brief?

In de reactie van Clayton staat:

“In uw brief wordt gevraagd of ik het eens ben met bepaalde uitspraken over digitale tokens in de toespraak van directeur Hinman in juni 2018. Ik ben het ermee eens dat de analyse van de vraag of een digitaal activum wordt aangeboden of verkocht als een security niet statisch en niet strikt is.”

“Een digitaal activum kan in eerste instantie worden aangeboden en verkocht als een security omdat het voldoet aan de definitie van een beleggingscontract, maar die bepaling kan in de loop van de tijd veranderen als het digitale activum later op zodanige wijze wordt aangeboden en verkocht dat het niet langer aan die definitie voldoet.”

“Ik ben het eens met de uitleg van directeur Hinman over hoe een digitale activatransactie niet langer een investeringscontract kan vertegenwoordigen als kopers bijvoorbeeld niet langer redelijkerwijs van een persoon of groep zouden verwachten dat hij de essentiële management- of ondernemersinspanningen uitvoert. Onder deze omstandigheden is het digitale activum mogelijk geen investeringscontract, als je dit legt naast de Howey test,” aldus Clayton.

Stap voor innovatie

De houding van Clayton en de SEC wordt bejubeld als een mooie stap voor innovatie. Eerder liet William Hinman, directeur van corporate finance bij de SEC weten het hier ook mee eens te zijn. Hij legde uit dat de SEC de Howey-test gebruikt om te controleren of een bepaald financieel instrument beschouwd moet worden als een security.

Wat is een security precies?

De SEC beoordeelt aan de hand van de Howey test of iets een security is.

Als een koper geld investeert:

  • In een gemeenschappelijke onderneming
  • Winst verwacht
  • Voornamelijk vanwege de inspanningen van anderen

Als een instrument voldoet aan bovenstaande test, dan ziet de SEC dit als een security. Het kopen, verkopen en handelen valt dan onder de regelgeving van het Amerikaanse overheidsorgaan.

Bitcoin, ethereum en veel andere coins voldoen duidelijk niet aan bovenstaande test en zijn dus geen security.

Twijfelde je nog? Dat hoeft niet meer.

Koop ether

Waarom is dit belangrijk?

Amerikaanse institutionele beleggers, traditionele beleggers en iedereen die sceptisch was tegenover de toekomst van ether kunnen opgelucht ademhalen. Het is niet dat de SEC een boevenpartij is, dat zeker niet, maar investeerders hoeven nu in ieder geval niet meer bang te zijn dat ineens bepaalde regelgeving van kracht zou zijn.

Je kan de brief hieronder teruglezen:

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.