Britse banken blokkeren betalingen van gebruikers van bitcoin en cryptocurrency

Volgens een artikel in The Telegraph hebben drie Britse banken, Barclays, Monzo en Starling, betalingen aan cryptocurrency-beurzen zoals Binance en SwissBorg stopgezet. De reden? De banken Bezorgdheid over crypto-gerelateerde financiële criminaliteit.

Betalingen worden stopgezet

Van alle genoemde banken heeft de online bank Starling de grootste hoeveelheid beperkingen ingevoerd door alle betalingen aan crypto-exchanges op te schorten. Starling zei dat het onlangs ‘hoge niveaus van vermoedelijke financiële criminaliteit met een dergelijke betaling’ heeft opgemerkt.

Podcaster Peter McCormack besprak dit onderwerp ook met zijn volgers.

Een woordvoerder van Starling zei tegen The Telegraph dat deze beperkingen tijdelijk zijn en bedoeld zijn om klanten te beschermen. ‘Dit is niet alleen een probleem voor Starling, maar voor alle banken. Onze excuses voor het ongemak dat dit voor sommige klanten heeft veroorzaakt; we zullen deze maatregel terugdraaien als we extra controles uitrollen, specifiek voor betalingen aan crypto-beurzen.’

Wij zijn geen fintech

Starling heeft een no-rush beleid ten aanzien van cryptocurrency’s. De CEO van de bank, Anne Boden, vertelde eerder deze maand  dat ze niet veel vraag naar crypto zien. ‘Sommige fintechs haasten zich naar crypto. Dat is niet de Starling-manier. Onze aanpak is om te ontdekken wat klanten willen en nodig hebben,’ zei hij.

Barclays, een grote bank gevestigd in het VK, beweert dat zijn klanten niet worden geblokkeerd betalingen naar beurzen. Al zeggen zijn klanten van wel. Een van de klanten van de bank deelde op Twitter dat hij van zijn rekening was uitgesloten nadat hij had geprobeerd een groot bedrag naar Binance te sturen. ‘Ik heb twee telefoontjes van 90 minuten nodig gehad om de transactie tot stand te brengen.’

Vorige week informeerde een andere Britse bankgigant NatWest zijn klanten over crypto-gerelateerde oplichting. De bank verklaarde veel klachten te hebben ontvangen over fraude in de crypto-industrie. Toch is het nog steeds onzeker of de bank van plan is cryptocurrency-beurzen als verdacht te markeren.

Geld verliezen en geen advertenties

De Financial Conduct Authority (FCA) waarschuwde cryptohandelaren eerder dat ze bereid moesten zijn al hun geld te verliezen. FCA vereiste ook dat alle in het VK gevestigde crypto-beurzen zich moeten registreren onder de witwasregelgeving (klinkt bekend?).

Daarnaast wordt het ook moeilijker om te adverteren in de VK. Onlangst heeft de Advertising Standards Authority (ASA) beperkingen gesteld aan crypto-advertenties. Hierdoor werden advertenties van onder andere Luno geblokkeerd. In 2020 implementeerde de toezichthouder een reeks richtlijnen voor crypto-promotieadvertenties, waarbij duidelijk moest worden aangeven dat crypto speculatief is en dat je al je geld kan verliezen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • BNP PARIBAS Fortis in België ook. Al lang. Ik kan enkel kleine bedragen via Bancontact betalen maar de Exchange. Maar SEPA overschrijvingen worden compleet geblokkeerd.

    Nagevraagd, en dit komt inderdaad door zogezegde criminaliteit.

    2 juni 2021
  • Heel vervelend. Moeten die banken ook niet gaan klagen als klanten gaan overstappen. I.p.v. tegenwerken zouden ze uit eigenbelang moeten meewerken. Ideal gebruiken tussen je bank en binance is een oplossing.

    3 juni 2021