Verdienmodel van geldprinters op de schop door bitcoin

We hebben het vaak over moneyprinter goes brrrrr… maar over wie hebben we het dan eigenlijk? Giesecke & Devrient uit Duitsland print veruit het meeste geld voor centrale banken, maar ook zij merken dat hun businessmodel niet langer houdbaar is.

Van papier naar blockchain

Vorige maand deed de 168-jarige drukkerij zijn eerste investering in blockchain. G&D besteedde 17 miljoen dollar aan Metaco, een Zwitserse startup die bewaarservices levert voor bitcoin en stablecoins. Dit is een goede aanvulling op hun nieuwe software genaamd Filia, waarmee centrale banken blockchaintechnologie kunnen gebruiken om digitale versies van hun eigen valuta uit te geven.

Alle centrale banken waar G&D mee werkt, zijn op dit moment in onderhandeling met het bedrijf over het gebruik van Filia om hun eigen centrale bank digitale valuta (CBDC) te creëren. Ze moeten wel, anders lopen ze achter op China, die zich voorbereidt op de lancering van hun eigen CBDC. Volgens CEO Ralf Wintergerst staat geldcreatie aan de vooravond van een technologische revolutie die het beste van de fysieke wereld samenvoegt met het beste van de virtuele.

Papier geld blijft

Giesecke & Devrient is nog steeds diep geworteld in de papiergeldsector, maar ze zijn ontzettend enthousiast over digitale betalingen.

‘Het bestaan ​​van verschillende betaalmiddelen is logisch vanuit een holistisch standpunt’, zegt Wintergerst tegen Forbes. Hij verwijst hiermee naar het feit dat de behoefte aan duurzame, onvervalste papieren valuta groot blijft ondanks de opkomst van elektronische betalingen. ‘Er moet een betaalmiddel zijn dat nog werkt als de energiecentrales uitvallen, en waar je daadwerkelijk mee kunt betalen zonder een spoor achter te laten.’

Concurrent maakt fouten

Data van eind 2018 laat zien dat ongeveer 11% van de bankbiljetten ter wereld gedrukt worden door private drukkers. G&D is de op een na grootste gelddrukker, met een marktaandeel van 23%, direct achter De La Rue uit Groot-Brittannië, die een aandeel van 27% heeft. Laatstgenoemde zit wel diep in de problemen. Dit komt onder andere door onbetaalde schulden van een onbetrouwbare klant genaamd Venezuela, het verlies van zijn Britse paspoortcontract aan een Franse drukker en een opschudding door het management.

Onzichtbare hand

Door de jaren heen heeft G&D achter de schermen een grote rol gespeeld in de monetaire geschiedenis. Na de Eerste Wereldoorlog was het bedrijf een van de belangrijkste drukkers van het hyperinflatoire geld voor de noodlottige Weimarrepubliek. In 1936 drukte het kaartjes af voor de Olympische Spelen van Berlijn voor Hitlers Duitsland. Later drukte het bankbiljetten voor het Franco-regime in Spanje.

Na de oorlog hebben de Sovjets de meeste operaties van G&D onteigend die niet waren vernietigd, maar de schoonzoon van de toenmalige voorzitter keerde terug uit een Russisch krijgsgevangenenkamp en hervormde het bedrijf in 1948 in München. Binnen een decennium drukte het bedrijf de helft van de bankbiljetten van de Bundesbank en breidde het uit naar het buitenland.

G&D was sinds de jaren zestig de drukker van de corrupte regering van Mugabe in Zimbabwe. In juli 2008 werd de drukker door de Duitse regering gedwongen te stoppen met het verzenden van bankbiljetten naar de centrale bank van Zimbabwe, waar de inflatie jaarlijks meer dan één miljoen procent bedroeg.

Bitcoin als hulpmiddel

Tijdens bitcoins bullrun in 2017, publiceerde G&D een whitepaper met de naam ‘Digitaal geld’. Het 35 pagina’s tellende rapport moedigde zijn klanten van de centrale bank aan om elektronische alternatieven voor bankbiljetten te omarmen: ‘Een digitale valuta zou aantrekkelijk zijn voor centrale banken omdat het hen in staat zou stellen om burgers te ondersteunen bij het digitaliseren.’

Banken en blockchain

Terug naar hun nieuwe software Filia. Tijdens de ontwikkeling ontdekte G&D het Zwitserse Metaco, dat een institutioneel besturingssysteem verkoopt waarmee financiële instellingen cryptocurrency’s, tokens en stablecoins kunnen bewaren. De software van Metaco, genaamd Silo, is een gebruikersinterface tussen commerciële banken en de blockchains die de cryptocurrency’s aandrijven waarvoor het als bewaarder optreedt.

‘We kunnen Metaco toegang geven tot centrale banken’, zegt Wintergerst. ‘Omdat wanneer centrale banken meer overgaan op digitale vormen van valuta, ze een bewaaromgeving nodig hebben.’

Ondanks de waan van de dag, of de bitcoin koers een paar procenten daalt of stijgt, is het overduidelijk dat de wereld zich voor de lange termijn klaar maakt voor digitaal geld. Maar digitaal geld betekent niet meteen goed geld (sound money). Het is en blijft fiatgeld zonder stabiele basis.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.