Brussel wil weten hoeveel bitcoin jij hebt, dit komt in Europees register

Het lijkt wel alsof alles geoorloofd is zolang het maar onder het mom van het tegengaan van witwassen en belastingontduiking gebeurt. De Europese Commissie doet onderzoek naar een ‘EU Asset Registry’. Het idee is dat de Brussel in dit register opslaat hoeveel bitcoins jij hebt.

In dit register wordt niet alleen je bitcoinbezit bijgehouden, ook je onroerend goed, grond en aandelen worden opgenomen, maar ook bezittingen als edelmetalen, sieraden, kunstwerken, auto’s en boten. Dat blijkt uit het voorstel ‘Feasibility Study for a European asset registry’.

Is privé nog een bezit?

De wens is om te onderzoeken hoe informatie uit verschillende bronnen over eigendom van activa, kan worden verzameld, gecombineerd en gekoppeld worden. Deze informatie wordt bij verschillende partijen opgehaald, denk aan kadasters, bedrijfsregisters, fondsen, beurzen en bewaardiensten. Het deel privé uit het woord privébezit wordt hiermee volledig betekenisloos.

Al deze informatie wordt verzameld in een centraal register, zodat altijd is te controleren wat jij allemaal in je bezit hebt. Naast het morele bezwaar, lijkt het ook geen goed idee om ieders bezittingen centraal te registreren. Er is maar één goede hacker nodig om ervoor te zorgen dat iedereen weet dat je waardevolle spullen hebt.

Wat is de toegevoegde waarde?

Advocate Ellen Timmer schrijft over het voorstel op BrusselReport. Ze zegt niet overtuigd te zijn van de toegevoegde waarde van het register, althans, de Europese Commissie gaat hier te weinig op in.

‘Er wordt geen verklaring gegeven waarom de vermogensregistraties van de Belastingdienst niet voldoende zijn en welke toegevoegde waarde het nieuwe vermogensregister biedt.’

Jouw stem telt niet

Ze keek ook naar wie er geraadpleegd zijn voor dit voorstel en het komt vast niet als een verrassing dat burgers en de private sector hier geen rol in speelden. Alleen de volgende partijen zijn gehoord:

 • NGO’s die betrokken zijn bij de strijd tegen belastingontduiking en witwassen, ook al fungeren ze meestal als politieke marketinginstrumenten van regeringen.
 • Banken die als gevolg van anti-witwaswetgeving (AML) evolueren naar pseudo-regeringen zonder passend democratisch toezicht.
 • IT-leveranciers, onderaannemers betrokken bij het onderhoud en de ontwikkeling van AML/CFT EU-systemen voor het delen van informatie’, de zwarte doos van grote IT-bedrijven.

Dat is alsof je vraagt aan een verdwaalde wandelaar in de Sahara of het een goed idee is om water uit te delen.

‘Mensen moeten de straat op’

Het Duitse tijdschrift Focus wordt ook geciteerd door BrusselReport en zij schrijven dat het tijd is dat burgers in opstand komen:

‘Als dit register tot stand zou komen, dan liggen de gevolgen voor de hand. Voor politiek onwelgevallige burgers – en daar vallen niet alleen criminelen onder – wordt het in de toekomst bijvoorbeeld veel moeilijker om hun activiteiten voort te zetten. Het kan bijvoorbeeld gaan om onderzoeksjournalisten of klokkenluiders, die met meer gerichte represailles worden bedreigd.’

‘De controle van geldstromen, investeringen en activa is in strijd met de menselijke waardigheid. Onder het mom van het voorkomen van witwaspraktijken worden we allemaal doorgelicht. Nu is het tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid. De mensen moeten de straat op, zoals de gele hesjes in Frankrijk.’

Waarom noodzakelijk?

Hoewel het nu nog een voorstel is, is de gedachte achter het voorstel beangstigend. Het geeft overheden nog meer inzicht in het vermogen van burgers, bovenop de informatie die ze nu al verzamelen. En zoals Timmer schrijft, het voorstel maakt niet duidelijk waarom een meer gedetailleerde registratie van bezittingen noodzakelijk is.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Gelukkig kunnen ze alleen zien wat er eventueel op een exchange zou staan, ik wens ze succes om mijn hardware Wallet in te kunnen zien

  11 september 2021
  • Je crypto staat op de blockchain.
   Je hardware wallet is je versleuteling wat je toegang geeft tot je adres waar je crypto staat.

   13 september 2021
 • Ik sta nu op de Dam, waar is iedereen?

  12 september 2021
 • Wie doet er aan grootschalige belastingontduiking en witwassen? De ultrarijken en criminelen. Wie is de dupe van deze (sleepnetachtige) maatregel? De gewone man. Als je dit wil doorvoeren moet er een flinke vrije drempelwaarde zijn, zodat een burger die belegt voor zijn pensioen niet getroffen wordt tot +- 3 ton o.i.d.

  12 september 2021
 • Wie doet er aan grootschalige belastingontduiking en witwassen? De ultrarijken en criminelen. Wie is de dupe van deze (sleepnetachtige) maatregel? De gewone man. Als je dit wil doorvoeren moet er een flinke vrije drempelwaarde zijn, zodat een burger die belegt voor zijn pensioen niet getroffen wordt tot +- 3 ton o.i.d.

  12 september 2021
 • Goed dat er scherp en waakzaam wordt gereageerd op deze (controle) ontwikkelingen. Maar ook een lastig dilemma, want hoe kun je witwas praktijken dadelijk nog wél aanpakken? Ook is er maatschappelijk een roep om vermogen méér te gaan belasten en werk minder te belasten. Of je daar nu vóór of tegen bent, we kunnen niet ontkennen dat we dadelijk een aardige groep superrijken krijgen die zijn voortgekomen uit early adapters van crypto en institutionele beleggers. Hoe ga je deze groep op een eerlijke wijze belasten?

  12 september 2021
 • Hier ben ik al jaren bang voor. De arbeid kan niet verder gemolken worden, dus worden activa en bezittingen zwaarder belast. Want de geld honger van overheden worden alsmaar groter. En dat houd nooit weer op. Het is niet het belastingstelsel maar de honger wat problematisch is.

  13 september 2021
 • THE MATRIX!!! Fuck it!

  13 september 2021
 • Ja we zien het natuurlijk het afgelopen jaar al gebeuren, de uitrol van de agenda. En dit hoort erbij. “You’ll own nothing and be happy” van het WEF. Lees die maar eens voor diegenen die er niet mee bekend zijn. Dat is een ‘toekomstvoorspellling.’ Die dus gedaan wordt door mensen die het beleid vormen en dus dondersgoed weten wat ze aan het doen zijn.

  1% bezit 99% dat wisten we al. Het gaat nu om die laatste procent en dat gaat nu gigantisch hard in de crisis. Mensen denken dat het meevalt, ik heb toch nog een huis, auto, spaargeld? Nee, je hebt die oplopende staatsschulden! Je schuld wordt groter dan je bezittingen en dan komt het.

  Want als je schuld groter is dan je bezittingen, dan ligt de macht over jouw bezittingen dus bij een derde partij. Maar om die macht uit te kunnen oefenen, moeten ze wel eerst weten wat je precies bezit.

  Je mag in de toekomst lekker alles gaan huren, dat voorspelt het WEF. je weet wel die denktank van CEOs van de grootste multinationals, politici, etcetera, die dus feitelijk het beleid bepálen. Maar de uitkomt van het beleid dat uit hun denktank komt, is toevallig en hun voorspellingen zijn zo goed, omdat ze helderzienden zijn. Als je daar anders over denkt, ben je gek momenteel. 😉

  het is al vijf over twaalf. red wat je nog redden kunt en kom in opstand. Het is een grote fuik en eenmaal erin is niet meer eruit.

  14 september 2021
 • Wat de elites niet willen is dat burgers zonder hard werken (voor de bedrijven van die elites) geld verdienen. Dus moet de gewone man (meer) belasting betalen over zijn bezit, zijn huis, etc. Uiteraard betalen die superrijken die de touwtjes in handen hebben die belasting niet. Hun witwaspraktijken zal het ook niet raken.

  Die verklaring is er alleen om steun te krijgen. De waarheid vertellen “Wij willen meer van je winst stelen zodat we voor dat geld media-propaganda, camera´s en surveillance-apps kunnen kopen en jij meer afhankelijk bent van je baan” is niet echt de manier om de handen op elkaar te krijgen voor vergaande overheidsbemoeienis.

  14 september 2021
 • Waarom niet alle bezit van digitale munten, niet uitgegeven door centrale banken, als illegaal te bestempelen, en contant geld boven 3000 euro ook, het wordt zoiets als het bezit van hard drugs?.dit is al voorgesteld door de baas van de Nederlandse bank.

  14 september 2021