Volgende week zijn block halvings van bitcoin cash en BSV, hoe reageert markt?

Volgende week worden de beloningen voor miners van BCH en BSV gehalveerd. De verwachting is dat bitcoin cash op 8 april een halvering ondergaat en bitcoin satoshi’s vision op 10 april.

Korte geschiedenis van splitsingen

Bitcoin, bitcoin cash en BSV delen tot aan 1 augustus 2017 dezelfde geschiedenis. Op die datum splitste de blockchain in twee. De originele ketting is bitcoin, en de afsplitsing is bitcoin cash. Op 15 november 2018 splitste de blockchain van bitcoin cash in twee. Op die datum werd BSV geboren.

Omdat BSV en bitcoin cash geboren zijn vanuit bitcoin, hebben ze min of meer dezelfde regels. Een van die overeenkomstige regels is dat de beloning voor miners gehalveerd wordt. Deze gaan van 12,5 naar 6,25 BCH / BSV per blok.

Kunnen de halveringen vergeleken worden?

De halvering van bitcoin vindt overigens pas in mei plaats. Hier is al veel over geschreven en over gesproken. Is de komende halvering al in de huidige bitcoin prijs verwerkt? Wat gebeurt er met het aantal miners (en hun computerkracht)? Veel vragen die misschien wel beantwoord kunnen worden door naar BCH en BSV te kijken.

Toch gaat de vergelijking niet 100% op. De context van beide halveringen verschilt met die van bitcoin. Denk aan de grootte en de waarde. Maar zowel BCH als BSV zijn relatief grote cryptocurrency’s, waardoor hun halverende evenementen ook interessant zijn om op zichzelf te analyseren.

Waarom vinden deze halveringen eerder plaats dan die van bitcoin?

Een van de verschillen tussen bitcoin en bitcoin cash, is hoe beide munten omgaan met het aanpassen van de moeilijkheidsgraad. Bitcoin cash past de moeilijkheidsgraad om blokken te vinden frequenter aan dan bitcoin, om sneller te kunnen reageren op veranderingen. Dat moet ook wel, er zijn nou eenmaal minder miners actief op het BCH-netwerk. De angst was dat het anders te lang zou kunnen duren voordat er een blok gevonden wordt.

Dit algoritme werd echter in de eerste maanden bespeeld door miners die hun inzetbare computerkracht van dag tot dag varieerden. Dit leidde ertoe dat op sommige dagen slechts één blok per uur werd gevonden, en op andere dagen één blok per minuut. Hierdoor konden miners de BCH-voorraad veel sneller opblazen dan bij bitcoin.  Ze versnelden dus gewoon het generen van nieuwe blokken. Dit is de reden waarom BCH en BSV eerder halveren dan bitcoin.

Dat moet gecorrigeerd worden

In november 2017 werd in het protocol van BCH een wijziging doorgevoerd om de problemen met de moeilijkheidsaanpassing op te lossen. Het aantal blokken per dag is veel betrouwbaarder en stabieler geworden.

Zelfs na deze correctie heeft bitcoin eigenlijk een snellere blokgeneratie en inflatiepercentage gehad dan BCH en BSV. Het afgelopen jaar had bitcoin een gemiddelde tijd van 9 minuten en 44 seconden tussen elk blok, veel lager dan de doelstelling van 10 minuten per blok. Dit is het resultaat van de toegenomen computerkracht op het netwerk van bitcoin. Omdat bij bitcoin de moeilijkheidsgraad slechts om de 2 weken wordt aangepast, liep de moeilijkheidsgraad constant achter op de toegenomen computerkracht (ook wel hashing power genoemd).

BCH en BSV daarentegen, baseren de moeilijkheidsaanpassing  op een voortschrijdend gemiddelde van de laatste 144 blokken. Hierdoor ligt de snelheid waarmee nieuwe blokken worden gevonden dichter bij één blok per tien minuten.

Overstappen naar bitcoin is marktwerking

Aangezien de beloning wordt gehalveerd op bitcoin cash en bitcoin sv, is de verwachting dat sommige miners overstappen naar bitcoin. Bij bitcoin valt in ieder geval tot zijn eigen halving in mei, simpelweg meer te verdienen.

Het minen van crypto is een competitieve markt. Zeker bij BTC, BCH en BSV. Deze drie munten maken gebruik van hetzelfde algoritme waardoor het redelijk simpel is om over te stappen. De huidige beschikbare computerkracht en de verdeling hiervan op de netwerken van deze drie munten, is het resultaat van huidige waarde, blokbeloningen, transactiekosten en moeilijkheidsgraad. Als een van deze variabelen op grote schaal wordt aangepast ( zoals de blokbeloning wordt gehalveerd) dan kan het lonen om te onderzoeken of het rendabel is om over te stappen.

BSV en BCH vertrouwen op de markt dat minen winstgevend blijft. Als de beloning wordt gehalveerd, dan moeten er ook minder miners deelnemen aan het netwerk om de lagere beloning tegen te gaan. Die miners kunnen dan opschuiven naar de volgende coin.

Veiligheid in het geding

Als miners de netwerken van BCH en BSV verlaten voor BTC, dan heeft dat grote gevolgen voor de veiligheid van het netwerk. Een 51 procent aanval is dan goedkoper om uit te voeren.

Maar als miners van BTC de overstap maken naar BSV of BCH dan is het effect gering. Miners kunnen dus overstappen omdat ze alledrie gebruik maken van het SHA256-algoritme. Arcane Research schrijft dat alle computerkracht die gebruik maakt van dit algoritme, zo is verdeeld:

  • Bitcoin: 94,81%
  • Bitcoin Cash: 2,95%
  • Bitcoin Satoshi’s Vision: 2,25%

Kortom, de kans is zeker aanwezig dat de hashing power tijdelijk wordt gehalveerd op de BSV en BCH netwerken en dat deze zich verplaatsen naar bitcoin, althans tot aan de halving van BTC in mei.

Dit kan nog worden tegengehouden als de waarde van BSV/BCH, of de transactiekosten heel hard stijgen in vergelijking met bitcoin.

Mocht je meer willen weten over halveringen, bekijk dan deze video.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Voor mijn gevoel wordt de hocus pocus zo groot dat het einde nadert

    2 april 2020