Is bullrun van bitcoin 2020 te vergelijken met 2017 en een bubbel?

In december 2017 steeg bitcoin meer dan 1500 dollar in 24 uur. Een unicum dachten we toen. Maar gisteren, op 6 november 2020 deed bitcoin bijna hetzelfde. Herhaalt het verhaal zich?

Bijna 16.000 dollar

De grootste groene kaars van bitcoin vond plaats op 7 december 2017, toen handelaren de dag begonnen met een prijs van 14.000 dollar en de cryptomunt binnen 24 uur naar 17.400 dollar duwden. Dat was ook de eerste keer dat bitcoin door de koersgrens van 15.900 dollar brak. Vannacht deed bitcoin hetzelfde, en was de koers een paar tientjes verwijderd van 16.000 USD.

Dicht bij hoogste punt ooit

Vannacht flirtte bitcoin met 16.000 dollar. De piek van de afgelopen 24 uur bedraagt 15.977 dollar. Dat is een groei van 11,49% ten opzichte van de dag ervoor, waardoor de cryptocurrency om en nabij 20% verwijderd is van zijn aller hoogste punt ooit. Kijk hiervoor overigens niet naar bovenstaande grafiek, daar wordt de piek niet op meegenomen.

Op de website CryptoRank kun je zien hoever crypto’s verwijderd zijn van hun hoogste punt ooit. Als je de stablecoins zoals tether en USD Coin erbuiten laat, dan zie je dat BTC het beste hersteld is sinds het hoogtepunt eind 2017.

Verschil met 2017

Maar er is een belangrijk verschil: in 2020 heeft niemand het over bubbels, en de reden is simpel: Bitcoin gedraagt zich niet zo. Deze tweet van Nic Carter is exemplarisch. Hij noemt dit de stilste bull run ooit.

In 2017 (maar ook in 2019) groeide bitcoin veel harder en was de stijging niet zo geleidelijk als nu. Je zou hieruit kunnen concluderen dat de markt op dit moment beter bestand is tegen FOMO en FUD. We zitten midden in chaos van de Amerikaanse verkiezingen en bitcoin kleurt groen.

Het voelt ook lang geleden dat de woorden van een politicus invloed had op de koers van bitcoin, of dat een hack van een beurs de prijs beïnvloedt. Zelfs de arrestatie van de kopmannen van BitMex veranderde niet veel.

Anders dan 2017 en 2019

Hieronder zie je de koers van bitcoin, elke rode en groene kaars stelt een week voor. Tijdens de bullrun van 2017 en 2019 steeg bitcoin onnatuurlijk hard, met een parabolische beweging. Dit jaar zit bitcoin eigenlijk sinds de coronacrash van maart in een duidelijk kanaal. De groei is voorspelbaar .

De omgevingsfactoren van bitcoin lijken het optimisme op de markt te ondersteunen. Er is meer duidelijkheid over regelgeving, meer institutionele investeerders springen in en grote financiële bedrijven hebben Bitcoin gelegitimeerd als een betrouwbaar bezit en een goede investering. De economieën van de wereld maken een crisis door die de reputatie van Bitcoin als hedge-asset heeft gevestigd, en dat heeft een belangrijke rol gespeeld bij de prijsstijging.

Wanneer nieuw hoogtepunt

Nu de vraag op ieders lippen, wanneer gaat bitcoin door de 20.000 dollar heen om het hoogste punt ooit te bereiken. Het is moeilijk te voorspellen of bitcoin de hype van 2017 kan herhalen en iedereen het weer over bitcoin gaat hebben in plaats van het coronavirus of de verkiezingen. Brad Michels van eToro vergelijkt de huidige run in ieder geval wel graag met 2017.

Maar iedereen die de opmars van 2017 heeft meegemaakt, zag ook met lede ogen toe wat 2018 voor hun coins deden. Handel dus voorzichtig.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Niet opgeven, niet twijfelen kopen kopen kopen!!!!

    6 november 2020