Bitcoin boven 17.000 dollar na toespraak voorzitter FED

Gisteravond sprak Jerome Powell over de staat van de economie. De bewoording van de directeur van de Amerikaanse Centrale Bank waren mild, en de markt heeft dit positief opgepakt. Zijn milde woorden zouden kunnen betekenen dat de rente volgende maand niet zo hard omhoog gaat als verwacht.

Rente belangrijk voor Bitcoin koers

Gisteren schreven we al dat Jerome Powell een toespraak zou houden over de staat van de economie. De toespraak van de directeur van de Amerikaanse Centrale Bank speelt een grote rol in hoe hard de rente zal stijgen in december. Hoe hoger de inflatie, des te harder de rente moet stijgen om deze te beteugelen.

Vlak na zijn speech steeg de koers van Bitcoin snel boven de 17.000 dollar en de belangrijkste aandelenindexen vierden een feestje. Het is bijna een jaar geleden dat Powell iets positiefs te melden had over de economie.

Vecht niet met de FED

In de jaren nadat de grote financiële crisis de wereldeconomie in 2008 verwoestte, adopteerde Wall Street een oude mantra: “Don’t fight the FED.”

Bitcoin is eigenlijk het wapen om de FED te bevechten, maar dat lijkt niet te gelden voor de koers van Bitcoin. Niet alleen Bitcoin, maar de hele cryptomarkt lijkt niet te kunnen vechten met de FED.

Het afgelopen jaar is wel duidelijk geweest dat toen Powell begon te spreken over het agressief verhogen van de rente, de cryptomarkt in een bearmarkt terecht kwam.

Bitcoin daalde van 69.000 dollar naar 15.000 dollar sinds de dollar almaar sterker werd doordat de rente omhoog ging. Andersom geldt dit natuurlijk ook, toen de coronapandemie begon en de wereldeconomie op slot ging, verlaagden centrale banken hun rentes waardoor er heel goedkoop nieuw geld op de markt kwam.

Ook Bitcoin plukte hier de vruchten van door van 3000 dollar te stijgen naar 69.000 dollar.

Renteverhogingen worden gematigd

Gisteren zei Powell dat de centrale bank haar agressieve renteverhogingen zou vertragen, te beginnen vanaf de komende vergadering op 14 december.

‘Het is logisch om het tempo van onze renteverhogingen te matigen naarmate we het niveau van terughoudendheid naderen dat voldoende zal zijn om de inflatie te doen dalen,’ zei Powell. ‘De tijd om het tempo van de renteverhogingen te matigen, kan al komen tijdens de vergadering van december.’

Aandelen en crypto jubelen

De markten reageerden goed op zijn woorden, zo steeg Bitcoin dus tot boven de 17.000 dollar. Ethereum nam snel 6% toe en andere altcoins konden ook weer groene cijfers schrijven. 

Bron: https://www.investing.com/indices/major-indices

De Dow Jones Industrial Average sloot 2,2% hoger, de tech-heavy Nasdaq klom 4,4% en de S&P 500 voegde 3% toe.

Powell zei overigens dat de klus nog niet geklaard was. Hij herhaalde dat hoewel de rente wellicht niet zo hard meer omhoog gaat, de rente ook niet omlaag gaat.

‘Het is waarschijnlijk dat voor het herstel van de prijsstabiliteit het beleid enige tijd op een restrictief niveau moet worden gehouden. De geschiedenis waarschuwt sterk tegen een voortijdige versoepeling van het beleid. We blijven op koers tot de klus is geklaard,’ concludeerde Powell.

We blijven de markt en de beslissingen van de belangrijkste Centrale Banken monitoren. De volgende Fed-vergadering vindt plaats op 14 december.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • onzin , 2022 vervuild cyrpto industrie zich zelf met bom vol negatief nieuws met gejank en volledig afschilderen van de markt al of het totaliteit een vorm van oplichting is , lekker de overheid kosten van amerika , afsnoepen uit het potje van ftx , en als amerika mij bemoeit met gaande oorlogen kost dat geld , en gaat wel vaker mis met amerikaanse economie en dan schaamteloos als cyrpto exchange ,achter fed schuilen en fed schuld geven . normaal gesproken zou de rente verlaging en of verhoging , niet zo veel moeten doen , heeft cyrpto industrie en of investeerders staatschuld bij fed. , cyrpto is een wereldwijd betaal middel en of investerings middel , zonder staatsgrenzen. wat ook incorrect is , we verwachten bodem en of hadden al gezegd dat btc 13.800 / 15.000 , zal gaan en gewaarschuwd , terwijl ze niet konden verklaren op basis van wat ,inhoudelijk dan wisten ze van ftx dat zou aankomen , had dat dan ook maar even aangegeven . datum van ftx , data van onzin updates coins en of onzin constructies worden wel aangegeven . in ieder gevsl 0.0 rendemet aan investeerderes uitgekeerd deze belegings vorm . en die percantege berekening zijn ook incorrect over de afgelopen jaren . wie gaat mogelijke potentiele rendement , 2017/18 met 2023 vergelijken nooit gezien bij de regulier beurs . net of 2017 en 18 gelijkwaardige economische omstandigheiden waren , en als je 70 % van 20.000 dollar zakt , is dat 14 duizen dollar waarde verlies , indien je 70% van 70.000 dollar afzakt is dat 49.000 dollar . en met stijgen straks ook wil je opnieuw 70 k halen moet wel even 200% stijgen . vanuit 17.000 dollar, met andere woorden heeft bitcoin 200% opgevreten en laten verdampen .

  1 december 2022
 • tot slot rendement 31-11-2021 tm 01-01-2023, 0.0 procent , en dan gaan ze die percentages op basis van 365 dagen uitreikenen .👏🤔 en iemand die 2018 instapt en niet uitstapt in 2021 met rendement , geloof niks van.

  1 december 2022
 • dus kan je je voor 31-12 -2022 tm 01-01-2024 max 28 -34 k behalen , zo dat er weer dure kopers zijn namelijk iemand moet de rekening betalen ,of zal het 12 k 25 k verlopen , 2023 . lekker saai en klopt hoog volaliteit ook niet . en op basis vam halving -maart/ april 2024 verkoop praatjes aaansmeren . en de rest van de gelul hoef men niet te weten dagelijks in 2023 . punt ook 2023 word prutswerk voor btc .

  1 december 2022
 • indien de koers door de voorlopige bodem zakt, is er nog een groene box van 12000 tm 14000. dit was het hoogtepunt van 2015. indien deze support het ook begeeft hebben we nog een groot support rond 5000k. mocht er genoeg slecht nieuws zijn waardoor dit begeeft hebben we nog de zeer sterke support van 500 tm 1500k. dit was de openingskoers van bitcoin. hier zakt de koers niet zomaar doorheen. mocht dit ook niet houden tja dan hebben we nog het gebied rond de euro. hier verwacht ik zeker een bounce. mocht dit ook doorheen zakken, moeten we kijken naar het 0 gebied dit is een worst case scenario. Ik zeg niet dat we er komen, maar het is wel een scenario om rekening mee te houden. Mocht je deze comment bevallen, like het op mijn premium discord group

  1 december 2022