Consumenten vinden bitcoin maar mondjesmaat, vergeleken met 2017

Bitcoin bleef maar stijgen tijdens het nu al memorabele kerstweekend. Je zou verwachten dat dit grotendeels komt door consumenten, omdat bedrijven en fondsen gesloten waren. Maar als je de cijfers vergelijkt met die van 2017, dan is er nog veel ruimte om te groeien.

Drie jaar tijd

Drie jaar geleden was de bitcoin koers net aan het afkoelen van een stijging tot een recordhoogte van 20.000 dollar. De altcoins moesten nog pieken, maar dit gebeurde pas in de eerste week van januari.

Als we drie jaar vooruitspoelen naar het hier en nu, dan zie je ook dat de bitcoin koers afkoelt. Op 27 december tikte de prijs nog 28.400 dollar aan.

Degenen die hun mannetje stonden en door de brute tweejarige bearmarkt hebben geleefd, zullen het goed hebben gedaan. Maar die ooms, tantes en vervelende neefjes die al FOMO’end in 2017 allemaal altcoins kochten, lijken deze keer de weg terug nog niet te hebben gevonden. Misschien komt dat ook door dat in 2018 de altcoins zo ontzettend hard daalden.

Geen piek voor consumenten

Volgens Skew, die gegevens van Google Trends bekijkt, is er tijdens deze Bitcoin rally geen piek in de belangstelling van de consumenten.

Wellicht is 2017 niet het beste vergelijk, want dis is overduidelijk een grote uitzondering. Maar als je de interesse in bitcoin vergelijkt met de hele zoekgeschiedenis op Google, met uitzondering van de piek, dan kun je concluderen dat er veel interesse is. Maar in dit artikel vergelijken we vooral met 2017.

ICO’s en DeFi

ICO’s waren in 2017 een grote aanjager van de cryptokoorts, omdat er bijna dagelijks nieuwe projecten en blockchains verschenen. Hardhandige regelgeving vernietigde de meeste van hen in 2018 en 2019 daarop en altcoins crashten, waarvan er vele nooit zijn hersteld.

Dat aspect is anders in 2020 en de meeste cryptocurrency’s, afgezien van wat monsterlijke stijgingen in DeFi, hebben zich nauwelijks hersteld. Bitcoin domineert de markten en de kapitaalinstroom is niet afkomstig van consumenten, maar van instellingen.



Analist Josh Rager denkt niet dat er veel aandacht zal zijn vanuit consumenten totdat de prijzen veel hoger worden dan de huidige niveaus:

‘Denk persoonlijk niet dat de consument aandacht zal schenken aan Bitcoin tot de volgende grote psychologische prijs van 50.000 dollar. Behalve een vriend die rond 20.000 dollar vroeg, ken ik geen andere no-coiners die over Bitcoin praten. We zijn nog ver van de top.’

Grayscale als voorbeeld

De volgende grafiek toont de Grayscale Bitcoin Trust als een voorbeeld van institutionele overheersing. Sinds dezelfde tijd vorig jaar is het fonds met ongeveer 450% gestegen in termen van beheerd vermogen, dat  momenteel 16,3 miljard dollar bedraagt.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.