Succes van bitcoin kan in 2020 niet meer ontkend worden, verwachting wordt ingelost

Het succes van bitcoin valt niet meer te ontkennen. Maand na maand, blok na blok, blijft bitcoin groeien. Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge schatten dat het bitcoin netwerk de grens van 100 miljoen gebruikers heeft behaald.

Deze symbolische mijlpaal vertegenwoordigt dat de mindset over bitcoin in 2020 verandert.

Neem deel aan niet te stoppen revolutie

Steeds meer politici, bankiers, economen, bedrijfsleiders en institutionele beleggers zijn overtuigd van de lange termijn van bitcoin. Als je een revolutie niet kunt stoppen, kun  je er beter alles aan doen om er deel van uit te maken, zodat je niet achterblijft.

Het is geen toeval dat JPMorgan nu opeens wel hun diensten aanbiedt aan Coinbase en Geminin, na jarenlang af te geven op BTC. Het is ook geen toeval dat het Office of the Comptroller of the Currency (OCC) Amerikaanse banken toestaat bitcoin te kopen en vast te houden voor hun klanten. En het is al helemaal geen toeval dat de cryptobeurs Kraken toestemming heeft om een bank te mogen openen in de Amerikaanse staat Wyoming.

PayPal werkt ook aan een project om zijn 350 miljoen gebruikers in staat te stellen bitcoin rechtstreeks vanaf zijn platform te kopen en verkopen. Dit alles is een bewijs dat de afgelopen maanden de mindset over bitcoin aan verandering onderhevig is.

Reserves omzetten in bitcoin

De oprichter en CEO van MicroStrategy, Michael J. Saylor, ging in de zomer van 2020 zelfs nog verder door van BTC de primaire schatkistreserve voor zijn bedrijf te maken. Ter herinnering: MicroStrategy is een op Nasdaq genoteerd bedrijf. MicroStrategy kocht het equivalent van 400 miljoen dollar aan BTC in twee aankopen in augustus en september 2020. Andere bedrijven zullen deze strategie nabootsen, want de koers van het aandeel van MicroStrategy steeg hard na het nieuws.

Square is een van de eerste volgers van deze strategie, dit bedrijf kocht voor 50 miljoen dollar aan de grootste cryptocurrency. Het Britse bedrijf Mode Global is van plan om 10% van hun reserves om te zetten in bitcoin.

Institutionele investeerders zien het licht

Naast bedrijven zie je ook dat institutionele beleggers steeds meer oog hebben voor bitcoin. Zij zien de cryptomunt vaak als een hedge, of verzekering, tegen wereldwijde, monetaire inflatie. Het investeringsfonds van Grayscale houdt meer dan 468.000 bitcoins aan voor zijn klanten, die voornamelijk institutionele beleggers zijn. Dit is meer dan 2,5% van het circulerende aanbod van de cryptomunt. Greyscale investeert dit jaar meer in bitcoin dan miners als beloning krijgen. Zo wordt een schaars goed nog schaarser.

Of je het nu leuk vindt of niet en of je het eens bent met wat de potentie kan zijn, het huidige succes is indrukwekkend.

Sturen zonder stuurman

Maar er is nog iets moois. Bitcoin heeft geen leider. Satoshi Nakamoto was zich bewust van het belang van zijn unieke uitvinding en heeft besloten om bitcoin als een prachtig geschenk aan de wereld te geven. Het is aan de mensen op deze planeet om van zijn geschenk een succes te maken of niet.

Bitcoin heeft zijn gebruikers net zo hard nodig als gebruikers bitcoin nodig hebben. Deze onderlinge afhankelijkheid is essentieel voor het eventuele toekomstige succes.

De mensen die werken aan het verbeteren van bitcoin doen dit omdat ze zich betrokken voelen bij een missie die groter is dan henzelf: het bouwen aan een betere wereld. Hierdoor heeft de cryptomunt zich sinds de oprichting volledig kunnen ontwikkelen door vrijwilligerswerk van een handvol programmeurs. Ze werken om bitcoin te verbeteren voor het welzijn van de hele mensheid. Daar worden ze niet voor betaald. Ze werken niet in gloednieuwe kantoren waar start ups van dromen. Ze werken over de hele wereld, vanuit huis, geleid door hun missie.

Technisch wonder

Het werk van deze programmeurs is ontzettend belangrijk voor het succes van bitcoin. Het netwerk is sinds de oprichting nooit gehackt, ook mogen alle grote en kleine techbedrijven jaloers zijn op een uptime van 99,985%.

Bitcoin is een kind van zijn tijd, de timing van lancering was perfect. De blockchain werd gelanceerd als reactie op de bankencrisis van 2008. Satoshi Nakamoto lanceerde de cryptocurrency op 3 januari 2009, met een verwijzing naar een krantenkop in het Bitcoin Genesis-blok:

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks

In de begintijd kreeg Satoshi Nakamoto vooral gezelschap van cypherpunks die graag dit revolutionaire nieuwe elektronische betalingssysteem wilden testen. Beetje bij beetje overtuigde bitcoin mensen die teleurgesteld zijn in het huidige monetaire en financiële systeem. Bitcoin werd op dat moment het perfecte antwoord op een behoefte die in het komende decennium gestaag bleef groeien.

2008 en 2020 zijn vergelijkbaar

In 2020 speelt bitcoin meer dan ooit in op een behoefte die de komende jaren alleen maar groter wordt: Om waarde in de loop van de tijd te beschermen op een manier die bestand is tegen censuur. Steeds meer mensen zullen de gevolgen ondervinden van de keuzes van centrale banken. Hierdoor zullen normale mensen op zoek gaan naar een ontsnap-uit-de-gevangeniskaart, en uiteindelijk zal bitcoin deze mensen bereiken. Verwacht wordt dat de vraag naar bitcoin in de toekomst alleen maar exponentieel zal toenemen.

De timing van de lancering was dus perfect. Tijdens een bankencrisis waardoor de gebreken van het financiële systeem aan het licht kwamen. Maar in 2020 is bitcoin nog steeds actueel en levensvatbaar. Dit jaar is de acceptatie versneld omdat de huidige economische crisis (versneld door het coronavirus) het gebrek aan langetermijnvisie van centrale banken blootleggen. Het is óf geld printen, of de rente verlagen. De rente kan nauwelijks meer verlaagd worden, dus gaan de drukpersen maar aan.

Ook al is cryptocurrency al bijna 12 jaar oud, dit is nog maar het begin voor bitcoin. Het succes en de acceptatie kan alleen maar groeien. En het is fijn dat de bitcoin koers dat nu ook in de gaten heeft.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.