Van de bodem naar de top, bitcoin in 2020 tijdens de coronacrisis

Gisteren overschreed bitcoin voor het eerst de magische prijs van 23.000 dollar. Dat betekent dat de digitale valuta sinds het begin van het jaar meer dan 220% in waarde is gestegen en dat de huidige marktkapitalisatie 430 miljard USD bedraagt. Dit is een indrukwekkende prestatie van dat in maart nog als mislukking werd bestempeld omdat BTC tijdens de liquiditeitscrisis in één dag met 50% daalde.

Van zwakke naar sterke handen

Maar beleggers, investeerders en traders zijn soms kortzichtig. Mensen raakten in paniek. Ze waren bang. Er waren veel onbekende factoren en nauwelijks zekerheden. Bitcoin werd overal en door iedereen gedumpt, omdat/waardoor de koers snel daalde in maart. Gevoelsmatig leek dat voor velen de juiste keuze.

Maar uiteindelijk verkochten de zwakke handen en werden hun bitcoins overgedragen aan de sterke handen. De bitcoin koers is meer dan 500% gestegen sinds deze halverwege maart daalde tot 4.000 dollar.

Goud en bitcoin

Goud en bitcoin hebben door de geschiedenis heen aangetoond dat ze niet-gecorreleerd zijn aan de aandelen- en obligatiemarkt. Daarnaast kunnen goud en bitcoin fungeren als veilige haven activa. Dat verandert echter allemaal tijdens de liquiditeitscrisis in maart. Op korte termijn zal elk actief dat in een liquide markt voor contanten kan worden verkocht, worden verkocht. Beleggers zijn ongevoelig voor prijs. Ze hebben zo snel mogelijk, zoveel mogelijk cash nodig dat ze traditioneel irrationele beslissingen nemen om hun liquide posities te optimaliseren.

Dit is precies wat er met goud gebeurde tijdens de crisis van 2008, behalve dat het met bitcoin dit jaar allemaal nog veel sneller verliep.

Hopen op gezond geld

Maar niet iedereen verlaat het schip bij de eerste aanblik van problemen. Er is een groep mensen, meestal individuen, die heel sterk geloven in het concept van gezond geld, sound money. Deze mensen hebben de tijd genomen om zichzelf te informeren over de technische structuur, het monetaire beleid en de mogelijke voordelen op de lange termijn van bitcoin. Ze zijn ervan overtuigd dat de sound money eigenschappen van bitcoin superieur zijn aan elke andere vorm van geld.

Tegenovergestelde markt

Zij laten zich niet van de wijs brengen door een stijgende of dalende dollarwaarde en verkopen hun bitcoin niet. Dit zijn de sterke handen. Hun overtuiging is sterk. In maart deden ze juist exact het tegenovergestelde van wat de markt deed. Om Bane te quoten: Oh, you think bitcoin is your ally. But you merely adopted bitcoin; I was born in it, moulded by it. I didn’t see fiat until I was already a man, by then it was nothing to me but BLINDING! Het zijn deze sterke handen die bitcoin voor lage bedragen kochten in maart.

Niets meer dan vraag en aanbod

Destijds werd je door de meeste mensen voor gek verklaard als je dacht dat bitcoin dit jaar door 20.000 USD zou breken. De enige mensen die dat een realistisch scenario vonden, waren de sterke handen. Ze wisten dat de bitcoin block halving grote impact heeft op het aanbod van bitcoin, en dat dit alleen al zou leiden tot enorme prijsstijgingen.

Tel daar nog eens een stijgende vraag bij op, en opeens klinkt 20.000 dollar vrij logisch. De CIO van Guggenheim, Scott Minerd, was deze week op Bloomberg en zei dat hij en zijn collega’s van mening waren dat bitcoin op dit moment 400.000 dollar waard zou moeten zijn. Ze beheren honderden miljarden dollars en begonnen bitcoin te kopen toen de koers 10.000 dollar was. Dit is het soort institutionele vuurkracht dat grote vermogensbeheerders van meerdere miljarden dollars brengen. En wat de sterke handen al voorzagen.Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.