Roubini zegt dat daling van bitcoin naar 8.000 dollar gemanipuleerd is door whales

Nouriel Roubini, een bekende Amerikaanse econoom en beruchte criticus van bitcoin, denkt zeker te weten dat de koerscrash van afgelopen weekend gemanipuleerd is. Hij kan namelijk geen reden bedenken waarom de koers anders van 10.000 dollar terugzakte naar 8.100 dollar.

Dr. Doom spreekt van manipulatie

Zoals wij gisteren meldden, daalde de bitcoin koers op 10 mei binnen enkele minuten met bijna 20 procent. Dit had als gevolg dat vrijwel alle altcoins ook in de dubbele cijfers in het rood stonden. Roubini heeft de twijfelachtige bijnaam Dr. Doom gekregen van de bitcoingemeenschap. En die naam maakt hij waar door zijn frustratie op Twitter te uiten.

Hij zegt dus dat walvissen de markt manipuleren en dat 90 procent van het handelsvolume op beurzen vals is:

Bitcoin crasht in 7 minuten met 15% op GEEN nieuws: een volledig gemanipuleerde, door walvissen gecontroleerde markt waar de meeste transactievolumes (90%) vals zijn omdat beurzen doen alsof ze liquiditeit hebben die ze niet hebben. Enorme pump & dump, spoofing, front running, wash trading! Total Scam!

Niet de enige

Misschien overbodig, maar dit is absoluut niet de eerste keer dat Roubini zich kritisch uit over bitcoin, vandaar de bijnaam Dr. Doom, naar de aartsvijand van Marvel Comics’ Fantastic Four.

Hij is niet de enige bekende die bitcoin in het vizier heeft. Peter Schiff spreekt ook veel over de economie en is vooral heel positief over goud, maar laat vaak geen spaan heel van bitcoin. Vorige maand zei Schiff nog dat bitcoin ‘weer terug naar aarde zou crashen’.

Maar.. hebben ze gelijk?

Maar kun je ze ongelijk geven? Wash-trading en het manipuleren van de markt is in het verleden veel gebeurd, en zal bij veel altcoins waarschijnlijk nog steeds gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan betaalde Telegramgroepen waar gezamenlijk wordt afgesproken om te pump en dumpen. Grootschalig een altcoin kopen om de koers te laten stijgen, wachten op FOMO van mensen die niet bij de groep zitten om vervolgens de coins met winst te verkopen.

Wash-trading is het kunstmatig verhogen van het handelsvolume op een exchange. Een trader verkoopt en koopt tegelijkertijd dezelfde aandelen. Hierdoor lijk het alsof er meer handelsvolume is op de exchange. Dit is op reguliere aandelenbeurzen illegaal, omdat het een vertekend beeld geeft van de markt.

De totale marktkapitalisatie van cryptocurrency is veel kleiner dan van bijvoorbeeld de Dow Jones of andere grote aandelenindexen, in theorie is het voor grote spelers een stuk eenvoudiger om de prijs te bewegen.

Geen steun, geen probleem

Maar wat Roubini niet zegt, en dat is een belangrijk punt, is dat bitcoin een werkelijk vrije markt is.

Toen het coronavirus zich na China begon te verspreiden in de westerse wereld, tuimelden de economieën. Grote indexen zoals de S&P 500 en de Dow Jones maakten dalingen mee die al decennia niet meer voorkwamen. En ze zijn nog steeds niet hersteld, ondanks dat de overheden en centrale banken miljarden dollars drukken en in de aandelenmarkten pompen.

Bitcoin ontvangt daarentegen geen officiële overheidssteun. De handel wordt ook niet gestopt als blijkt dat de koersen harder dalen dan gewenst. Dat gebeurt wel bij alle aandelenbeurzen, met zogenaamde circuit breakers.

En bitcoin heeft zich ondanks het gebrek aan hulp, toch aardig weten te herstellen sinds de crash van 12 maart. Zelfs als je de koers vergelijkt met begin dit jaar staat bitcoin goed in de plus.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Het manipuleren is een feit, bewijs is aangetoond, het short gaan door groepen whales is in feite criminaliteit te vergelijken met witwassen en zou gereguleerd moeten worden.. Zo ver zijn we nog niet, het enige wat je kunt doen is in de gaten houden of er op grote schaal short gegaan wordt, dat is het moment om snel te verkopen, maar het gebeurt meestal midden in de nacht als je ligt te slapen

  12 mei 2020
 • Dat ligt er maar aan waar je woont Joop;)

  12 mei 2020
 • en aangezien je maar 1/3 van de dag slaapt zal het voor de meeste mensen op deze aardkloot gebeuren als ze wakker zijn 🙂

  12 mei 2020
 • Gelukkig is Bitcoin niet zo gereguleerd en volledig open en vrij. Wat de een als criminaliteit ziet, ziet de ander als vrijheid.
  Hopelijk gaat men dit soort manipulaties niet reguleren, want dat zou het begin van het einde zijn.
  Fiat geld is duidelijk overstemd en alleen met overheid steun overleeft het.

  12 mei 2020
 • Ik merk ook dat ‘s nachts de grootse schommelingen plaats vinden. Toch opmerkelijk dat Bitcoin anders ging zijn maar ondertussen kopieërt men alle financiële producten die de economie verzieken.

  12 mei 2020
 • Een dorp uit een spaghetti western: alleen maar mooi geschilderde voorgevels, aan de achterzijde enkel woestijn.

  13 mei 2020