Wanneer worden bitcoin en cryptocurrency mainstream? World Economic Forum richt commissie op

COVID-19 heeft de wereld waarin we leven volledig veranderd. Bedrijven haastten zich om verstoorde aanvoerlijnen te reorganiseren, consumenten werden geconfronteerd met banenverlies en economische tegenspoed en hele gemeenschappen worden geconfronteerd met lockdowns zoals we die in de moderne tijd nog niet gekend hebben.

Trend in Whitepaper

Veel bedrijven moeten zich aanpassen om te overleven en hebben hun aandacht verlegd naar e-commerce. Dit is een trend die Satoshi Nakamoto tien jaar geleden al beschreef in zijn whitepaper, waarin hij een peer-to-peer cash-systeem voorstelde. Naarmate er meer transacties online plaatsvinden, zal digitale veiligheid een topprioriteit zijn voor alle bedrijven. Dit is precies waarom blockchain en cryptocurrency’s zo’n grote rol kunnen spelen in de toekomst.

Kracht van Proof of Work

Het op rekenkracht gebaseerde proof-of-work-systeem van bitcoin biedt een toegankelijke, gedecentraliseerde beveiliging die ervoor zorgt dat kleine bedrijven kunnen deelnemen aan een door technologie gedomineerde markt zoals e-commerce. De technologie werkt door transacties te beveiligen door middel van cryptografie en ze vervolgens te ondertekenen met privésleutels. Gebruikers zien deze privésleutels zelden. In plaats daarvan krijgen ze een reeks met woorden te zien. Dit proces vormt een digitaal archief dat volledig moet worden herschreven om een ​​frauduleuze transactie te creëren. Ofwel, het is schier onmogelijk om fraude te plegen op de blockchain van bitcoin.

Nieuwe commissie

Het World Economic Forum (WEF) erkent de potentie van cryptocurrency’s. Daarom heeft het WEF een ​​nieuw commissie gevormd die zich toelegt op het bestuderen van blockchain en cryptocurrency’ss. Bekend als de Global Future Council on Cryptocurrencies (GFCC), lijkt de commissie een unieke focus te hebben: van cryptocurrency een mainstream monetair systeem maken.

‘Cryptocurrency’s hebben het potentieel om nieuwe markten en vormen van waarde-uitwisseling te creëren die de groei in de wereldeconomie kunnen stimuleren’, aldus Cuy Sheffield, hoofd van cryptocurrency bij Visa en de covoorzitter van GFCC. ‘Deze raad is gericht op het vinden van manieren om cryptocurrency’s begrijpelijk, toegankelijk en inclusief te maken, zodat meer mensen kunnen profiteren van de innovaties die hierdoor ontstaan.’



Nieuwe producten en nieuwe oplossingen

Op 17 december werd het eerste rapport (PDF) van GFCC gepubliceerd, hierin valt te lezen:

‘Hoewel cryptocurrency’s het vaakst worden herkend als nieuwe monetaire systemen en financiële netwerken, kunnen de openbare blockchain-netwerken die ze beveiligen worden gebruikt om uiteenlopende gebruiksscenario’s mogelijk te maken en nieuwe toepassingen in verschillende bedrijfstakken te creëren. Deze netwerken evolueren voortdurend via een opensource-software-ecosysteem met wereldwijd verspreide gemeenschappen die ze upgraden, onderhouden en gebruiken. Innovatoren, ondernemers en ingenieurs bouwen en brengen in hoog tempo nieuwe producten en oplossingen op de markt die toegang bieden tot of gebruikmaken van deze nieuwe netwerken.’

Maak crypto simpel en toegankelijk

De leden van de raad zijn onder meer leidinggevenden en risicomanagers van toonaangevende cryptocurrency-bedrijven, financiële professionals, experts die het snijvlak van technologie en het maatschappelijk middenveld bestuderen, en academici. Dus hoewel het niet ongebruikelijk is dat personen met deze achtergronden stukken over cryptocurrency’s en hun mogelijke impact op financiële systemen publiceren, suggereert de eenvoud van het rapport dat ze de daad bij het woord voegen. Namelijk, cryptocurrency’s toegankelijker maken.

In wezen stelt het rapport van GFCC een gemeenschappelijk vocabulaire vast voor mensen buiten de FinTech-industrie. Het rapport geef uitleg over de basisdetails van blockchain en cryptocurrency’s zoals Bitcoin, Litecoin, Ethereum, etc., maar introduceert ook protocollen van de tweede laag en beschikbare financiële producten.

Ze omschrijven hun eigen doel als: ‘om deze technologie te onderwijzen en te verdedigen en tegelijkertijd te dienen als een betrouwbare bron om door dit nieuwe fascinerende, opkomende ecosysteem te navigeren.’

Als je je al wat langer verdiept in FinTech, blockchain en cryptocurrency, dan zul je niet veel spannends tegenkomen. Maar het is een goede introductie van een complex systeem in simpele termen uitgelegd. Dit zou zeker kunnen bijdragen om meer mensen uit te nodigen om cryptocurrency te gebruiken.

Wanneer worden bitcoin en cryptocurrency’s mainstream?

Hoewel het rapport van GFCC geen tijdschema bevat, wagen ze zich toch aan een voorspelling. Voor analisten bij GFCC is cryptocurrency geen nieuw ruilmiddel. In plaats daarvan is het een nieuwe manier om oude problemen op te lossen:

‘De komst van cryptocurrency’s heeft geleid tot de oprichting en gebruik van nieuwe wereldwijde, gedecentraliseerde netwerken die door meer dan 100 miljoen mensen over de hele wereld zijn gebruikt om biljoenen dollars aan waarde over te dragen. Bitcoin is bijvoorbeeld meer dan alleen een technologie: Het is een krachtige sociale, politieke en culturele beweging die ons vraagt ​​om geld, bankieren en betalingen op nieuwe en nieuwe manieren voor te stellen.’


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.