Waar is bitcoin nou eigenlijk goed voor? En maakt het uit?

Tracy Alloy is een financieel journalist van Bloomberg. Lange tijd was ze sceptisch over bitcoin, maar in haar laatste nieuwsbrief lijkt ze het licht te hebben gezien. Hieronder een vertaling van haar bekentenis.

Bitcoin is alles

Ik moet een bekentenis afleggen: ik ben nu optimistisch over Bitcoin. Ik ben optimistisch over Bitcoin omdat ik optimistisch ben over cognitieve dissonantie in een complexe samenleving, en over het vermogen van mensen om eindeloze verhalen te produceren voor de cryptocurrency – zelfs verhalen die soms tegenstrijdig zijn.

Sinds de oprichting in 2008 is Bitcoin geprezen en gepromoot als verschillende dingen. Het is een betaalmethode (je kunt pizza kopen!).

Maar het is ook een speculatief financieel bezit waarvan de waarde voorbestemd is om te stijgen (dus je moet het sparen!).

Het is een afdekking tegen inflatie (omdat centrale banken geld drukken!).

Maar het is ook een financieel activum dat er baat bij heeft als de rentetarieven bijna nul zijn en er minder alternatieve kosten zijn om het aan te houden (het is digitaal goud!).

Bitcoin is een manier om het bestaande financiële systeem op z’n kop te zetten. (omdat je de banken niet kunt vertrouwen!).

Maar het is ook iets dat zou profiteren van een stroom van institutioneel geld (vermogensbeheerders duiken in Bitcoin!).

De lijst met vermeende toepassingen van Bitcoin gaat maar door, en elke keer dat er een overlijdensbericht voor Bitcoin wordt geschreven, komt er een nieuwe use case of bull-argument in de plaats.

Ik dacht altijd dat dit een zwak punt was, aangezien Bitcoin nooit al deze dingen tegelijk zou kunnen zijn. Maar hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik me realiseer dat het eigenlijk een kracht is. Bitcoin is iets waarop mensen hun hoop en dromen kunnen projecteren, of het nu gaat om een ​​eerlijkere samenleving, een meer inclusief financieel systeem of gewoon meer geld. Omdat hoop en dromen eindeloos zijn, zal er altijd een nieuwe bull case voor Bitcoin wachten in de coulissen.

In die zin is Bitcoin echt de perfecte postmoderne financiële troef voor een postmoderne financiële economie.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.