Protesten in El Salvador tegen Bitcoin, verwacht veel FUD deze week

Op 7 september van dit jaar gaat de bitcoin wet in El Salvador in. Vanaf dat moment moet elke verkoper naast de Amerikaanse dollar, ook bitcoin accepteren. Volgens de president komt die het volk ten goede, omdat deze wet internationale overboekingen met bitcoin stimuleren. Dit gaat nu voornamelijk met dollars, en hiervan blijft veel hangen aan de strijkstok van tussenpersonen zoals banken.

Media schrijft over protesten tegen Bitcoin

Maar als je de reguliere media moet geloven, dan willen El Salvadorianen geen bitcoin. Er zouden massale protesten zijn. Er zouden grootschalige protesten en demonstraties tegen bitcoin zijn. De straten zouden vollopen.

Euronews en Reuters maakten een gezamenlijke productie en volgens het artikel gingen honderden demonstranten de straat op om hun stem te laten horen tegen de invoering van BTC. Volgens de twee nieuwskanalen zaten hier arbeiders, veteranen en gepensioneerden tussen.

Volatiliteit en instabiliteit is het cruciale punt van zorg. Stanley Quinteros, een lid van de vakbond van het Hooggerechtshof van Justitie, zegt dat de verplichte invoering van bitcoin de Salvadoraanse financiën zou kunnen schaden, aangezien er geen manier is om de prijzen te controleren of te stabiliseren.

‘We weten dat deze munt sterk fluctueert. De waarde ervan verandert van de ene seconde op de andere en we hebben er geen controle over.’

Niemand wil bitcoin

Demonstranten legden uit dat bijna niemand bitcoin wil, en het gebruik ervan zou corruptie kunnen vergemakkelijken in een land dat bekend staat om zijn autoritaire en ondoorzichtige beleid.

Deze week protesteerde ook de Salvadoraanse Vereniging van Internationale Vrachtvervoerders (ASTIC) tegen de verplichte acceptatie van bitcoin. In een officiële verklaring gedeeld door Telesur:

‘Geen enkele Centraal-Amerikaanse vervoerder die is gecontracteerd door een economische entiteit in El Salvador, zal bitcoin accepteren als een vorm van betaling, waardoor er verdeling ontstaat in de sector.’

Twintig procent

Ze verzekerden dat als ze geen antwoord op hun verzoeken ontvangen, ze een extra vergoeding van 20% in rekening zullen brengen aan degenen die vracht betalen met bitcoin om zichzelf te beschermen tegen de volatiliteit van de cryptocurrency.

Daarnaast organiseerde een groep activisten, studenten en vakbonden ook een demonstratie.  Ze voerden aan dat de wet zonder enig overleg is ingevoerd en goedgekeurd en mogelijk de belangen van het volk zou kunnen schaden. Hieronder de beelden.

Volgens de groep zou bitcoin zorgen voor openbare corruptie en de operaties van drugs-, wapen- en mensenhandelaren, afpersers en belastingontduikers vergemakkelijken. Het zou ook monetaire chaos veroorzaken, de salarissen, pensioenen en spaargelden van mensen raken, boerenfamilies treffen en de middenlagen raken.

Media vertellen geen eerlijk verhaal

Alle video’s en foto’s ten spijt, de protesten zijn niet zo groot als de media je wil doen laten geloven. Zoals ze in bitcoin vaak zeggen, when in doubt, zoom out.

Nog een paar dagen te gaan tot de bitcoinwet van kracht gaat op 7 september. Het is onvermijdelijk dat president Nayib Bukele de komende dagen onder druk wordt gezet. Overdreven berichten over demonstraties zullen rondgaan, evenals FUD-berichten van verschillende instanties. Het IMF publiceerde bijvoorbeeld dit artikel al.

De komende week wordt ontzettend interessant en kan de blauwdruk vormen voor een aanvalsplan tegen bitcoin, of juist een ontzettend hoopvolle boodschap over het succes van bitcoin adoptie.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.