Grote bitcoin beurzen hebben historisch laag volume op spotmarkt

Waar het jaar 2021 fantastisch begon voor de bitcoin koers heeft de markt het nu al twee maanden zwaar en lijkt bij handelaren de onzekerheid nog altijd de boventoon te voeren. Historische lage spotvolumes en een sterke dollar zijn volgens het onderzoeksteam van Delphi Digital de belangrijkste factoren voor de heersende onzekerheid in de markt.

Tijdens de bull run die eind 2020 werd ingezet en aanhield tot mei 2021 zijn er veel nieuwe investeerders bijgekomen. Mensen die voor het eerst bitcoin kopen en nog moeten ontdekken wat het precies is kunnen soms schrikken van de heftige prijsactie en dat is precies wat er nu gebeurd is.

Bitcoin heeft een stevige klapper gemaakt en dat zorgt ervoor dat veel nieuwelingen momenteel met de hand op de knip zitten of zelfs in paniek hun bitcoin verkocht hebben. Tijd om eens te analyseren hoe we ervoor staan.

Historisch lage spotvolumes op de grote beurzen

Volgens de analisten van Delphi Digital is de afname van het handelsvolume op de spotmarkt een katalysator voor het wegvallen van het momentum van de bull run. Na de klapper die we op 19 mei hebben gemaakt heeft er bij de grote exchanges een ware exodus plaatsgevonden wat het handelsvolume betreft. Mensen die snel komen en met een hoop emotie binnenvallen zijn vaak ook de mensen die bij de minste of geringste tegenslag weer vertrekken.

De spotmarkt is de reguliere handelsbeurs, waar je zonder poespas je coins koopt of verkoopt.

Met het vallen van de bitcoin koers zijn de volumes op de grote beurzen met 60 procent teruggevallen en is ook het handelen met een hefboom een stuk minder populair. Veel handelaren raken tijdens een bull run overmoedig en gaan spelen met een hefboom die eigenlijk te groot is voor hun portfolio.

Die mensen zijn nu “afgestraft” en een groot deel van het volume in de hefboom-markt is verdwenen. Wat betekent dat de hype redelijk uit de markt is en het vooral de lange termijn hodlers zijn die momenteel bitcoin kopen en vertrouwen hebben in de toekomst. Langzaam lijkt zich een bodem te vormen vanwaar we de weg omhoog van de afgelopen twaalf jaar weer kunnen vervolgen.

Sterke dollar leidt tot zwakte bitcoin

Een andere belangrijke factor die volgens Delphi Digital verantwoordelijk is voor het drukken van de bitcoin koers is de sterke dollar. Op 25 mei bereikte de wereldreservemunt de voorlopige bodem en heeft het een sprong opwaarts gemaakt, wat waarschijnlijk gedeeltelijk ten koste is gegaan van de bitcoin koers.

Als de Amerikaanse dollar erin slaagt om nog een sprong opwaarts te maken, dan kan dat weleens gevolgen hebben voor bitcoin en de financiële markten in het algemeen. Natuurlijk hebben we het wat die gevolgen betreft vooral over de bitcoin koers op de korte termijn. Het is belangrijk om je te beseffen dat bitcoin zelf niet is veranderd.

De bitcoin koers is enorm volatiel, maar bitcoin zelf niet. Het netwerk produceert gewoon nog iedere tien minuten een blok en het maximum van 21 miljoen eenheden staat nog altijd fier overeind. Dit is wat bitcoin zo bijzonder maakt. Het is een asset die compleet los van alle emoties van mensen en het financiële systeem bestaat. Een stukje zekerheid in een verder volatiele wereld.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.