Beleggers roteren kapitaal van bitcoin naar ethereum, laagste saldo op beurzen sinds 2019

Het aantal ethers op gecentraliseerde exchanges is gedaald tot het laagste niveau in bijna twee jaar, laat data van Glassnode zien. Dit klinkt misschien negatief, maar zo moet je er niet naar kijken, coins staan juist op beurzen om snel verkocht te kunnen worden. Er is nu dus minder verkoopdruk van gebruikers van beurzen.

‘Maar’ 42 miljard euro

Glassnode schat dat momenteel slechts 13,3 miljoen Ether wordt bewaard op gecentraliseerde beurzen, het laagste niveau sinds juni 2019. Dit komt overeen met 11,5 procent van het totale aanbod aan Ethereum, en vertegenwoordigt tegen de huidige ETH koers een waarde van 42,6 miljard euro.

Het aantal ether op gecentraliseerde beurzen is in de afgelopen 9 maanden met 30 procent gedaald sinds het hoogtepunt in september 2020, toen werden er 19 miljoen ethers tijdelijk geparkeerd bij exchanges. Zoals in de intro van dit artikel staat, betekent een laag aantal coins op beurzen dat verkopers niet bereid zijn om te verkopen. Andersom geldt natuurlijk ook, hoe hoger het saldo, des te meer verkoopdruk er is. En bij meer verkopers, daalt de prijs.

Druk verkopers neemt af

Die correlatie is ook goed terug te zien in de grafiek van Glassnode hierboven, de blauwe lijn is het aantal ethers op beurzen en de grijze lijn de koers. In september 2020 daalt die blauwe lijn hard en begint de koers te stijgen. Maar wat doen die investeerders die hun ethers van beurzen halen? Deze zetten ze op hardware wallets, worden gebruikt voor DeFi of worden vastgezet in het stakingsprotocol van Ethereum. Dat kan sinds begin december 2020.

Elke week komt Glassnode met een analyse van wat er allemaal gebeurt op de blockchains van bitcoin, ethereum en andere coins. Ze schrijven dat marktdeelnemers hun bitcoins inwisselen voor ethereum.

Relatief oude bitcoins worden ingewisseld voor ether

Glassnode kijkt naar het gedrag van redelijk oude niet-bestede bitcoins van tussen 6 maanden en 3 jaar, ze trekken de conclusie dat langetermijnbeleggers hun bitcoins inwisselen voor ethers:

‘Alsof het niet duidelijk was, was ETH (… en DOGE) een primaire ontvanger van een groot deel van deze kapitaalrotatie, met buitengewone prijsprestaties in de afgelopen drie weken. Om dit effect aan te tonen, kunnen we het bestedingsgedrag van redelijk oude Bitcoin UTXO’s, tussen 6m en 3j, in kaart brengen en vergelijken met de ETH-prijsgrafiek. Hoewel dit slechts een empirische waarneming is (correlatie <> oorzakelijk verband), is de duidelijke toename van deze oudere BTC na een lange periode van bezit weer in omloop worden gebracht, een overtuigend argument. ETH-prijzen zijn in deze tijd bijna verdubbeld van $ 2.200 tot een ATH van $ 4.000.’

Bron: Glassnode

Glassnode noemt dit een kapitaalrotatie, geld dat van bitcoin naar ethereum gaat. De omvang hiervan kun je zien in de bestedende output-leeftijdscategorieƫn, vanaf midden april is dit patroon zichtbaar. Toen bewoog de koers van bitcoin al een tijdje zijwaarts.

Bron: Glassnode

Blockchain is druk

In de analyse van Glassnode staat verder dat de activiteit op de blockchain van Ethereum de afgelopen vier weken aanzienlijk is gestegen, in die tijd behaalde de munt keer op keer nieuwe hoogtepunten. Het totale aantal mutaties in smart contracts, Uniswap-transacties en dagelijkse transacties heeft sinds het begin van het jaar allemaal een flinke stijging meegemaakt.

Bron: Glassnode

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Ik lees iedere keer met veel plezier uw reactie.
  Dank daarvoor.

  11 mei 2021
 • Denk dat ETH een veel betere investering is op kort en lang termijn!

  12 mei 2021
 • Ik vind het ook erg verhelderend. Dank voor het uitzoeken. Ik zie ook zeker uit naar meer artikelen. Elke keer worden we weer wat wijzer in deze vaak ongrijpbare wereld. Dank Jerrymie!

  12 mei 2021
 • “roteren kapitaal”
  Is dat een eufemisme voor marktmanipulatie of ‘pump en dump’ in goed Nederlands?
  Gewoon lekker geld verdienen en straks de te laat ingestapte particulieren met de restjes laten zitten…
  Kortom: tijdig uitstappen dan kun je wat verdienen.

  13 mei 2021