Bitcoin analyse: volume daalt en neerwaardse trend ingezet

Het is donderdag! Langzaam maar zeker kruipt het weekend dichterbij. De afgelopen twee weekenden begonnen flink in het rood. Wat staat ons komend weekend te wachten? Laten we beginnen met het grote plaatje: de grafiek waarin elke candle staat voor één maand met een prijs in dollar.

Volume daalt

Op deze grafiek is duidelijk een stijgende lijn te zien van de bitcoin koers. Onderaan de grafiek is de RSI geplot: een momentum-indicator die geschaald is tussen de 0 en 100.

Bron: tradingview

Als je op deze grafiek terugkijkt, dan is te zien dat wanneer de RSI boven de 70 uitkomt, de prijsstijging er nog een schepje bovenop doet. De RSI schiet dan vaak door tot diep in het ‘overbought’ gebied. Echter, de laatste keer dat de RSI boven de 70 uitkwam om even over de rand van de paarse balk te kijken, gebeurde er iets anders; het zakte terug naar waardes van rond de 61.

Ondanks dat er toch een nieuwe all-time high is behaald, geeft het dalende volume ook niet al te veel vertrouwen in een nieuwe parabolische stijging. De prijs kan allicht omhoog, maar het zal allemaal iets langer duren.

Neerwaartse trend

De grafiek waarin elke candle voor 1 dag staat laat een neerwaartse trend zien en daarin beweegt de prijs zich momenteel zijwaarts. De candles hebben niet alleen streepjes aan de boven- en onderkant, maar hun ‘lichamen’ zijn ook erg dun. Dat geeft onzekerheid aan.

Momenteel is het belangrijk om boven de 50.000 dollar-grens (44.175 euro) te komen, en te blijven. Daarboven ligt de Golden Pocket. Dat is de ruimte tussen de levels 61,8% en 65% van de Fibonacci retracement tool. (Een populaire indicator die veel wordt gebruikt om weerstanden en support-niveaus inzichtelijk te krijgen.) Deze ruimte wordt door veel traders gerespecteerd en wordt daardoor ook wel Golden Pocket genoemd.

Naar beneden toe zien we telkens als we onder de 49.200 dollar (43.400 euro) komen, dat de bulls klaarstaan om in te kopen. De ingetekende zwarte balk geeft dus een flinke vloer aan. Als die naar beneden toe doorbroken wordt, dan ligt de volgende vloer op het niveau waar de laatste flinke daling stopte; rond de 41.960 dollar (37.000 euro).

Positief nieuws

Ondanks dat de kaarten momenteel niet op rocket-mode staan is er ook goed nieuws te vinden. Op een grafiek van Cryptoquant staan twee lijnen getekend; een lijn die de prijs van Bitcoin aangeeft (zwart) en de andere lijn die aangeeft hoeveel Bitcoin er op exchanges staat (paars).

De paarse lijn daalt momenteel flink. Bitcoin wordt dus van de exchanges afgehaald. Dat betekent dat men niet van plan is om ermee te handelen en dat betekent weer dat de bitcoins op de exchanges schaarser worden. De prijs zal dan omhoog gaan. De grafiek bevestigt deze gedachte want globaal bekeken is de zwarte lijn hoog als de paarse laag is, en andersom. De afgelopen paar dagen is er heel wat ‘weggevloeid’, hetgeen een bullish signaal is.

Al met al een gemixt sentiment. Maar, als voor het weekend de 50.000 dollar (44.175 euro) grens heroverd wordt, dan kunnen we wellicht wat meer groen verwachten.


Annina verdiept zich al geruime tijd in de wereld van crypto en blockchain en is vastberaden om alles te weten te komen. Daarom duikt ze regelmatig in de wereld van Bitcoin, altcoins en alles daaromheen. Haar bevindingen vertaalt ze naar begrijpelijke artikelen, zodat ook jij snel op de hoogte bent.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Bitcoin weg ermee.
  Slechte investering.
  De Bitcoin zal komende weken sterk gaan dalen.

  9 december 2021
 • Ongelofelijk dat er nog altijd ergens in de verte een lichtpuntje te zien is door sommigen. Alle positieve en voorspellingen ten spijt waarbij hysterisch wed geroepen dat we voor eind dit jaar minstens de 70k zouden aantikken nou geloof mij, je mag blij zijn als we voor eind van dit jaar nog boven de 30k kunnen blijven bungelen. En heel eerlijk gezegd hoop ik stiekum dat deze hele crypto gekte nog voor t eind van dit jaar conpleet door z’n hoeven zakt. Dit is een verziekte ongezonde markt waar heel wat mensen hun hele hebben en houden kwijt gaan raken.

  9 december 2021
  • wat een negatieve Bullshit mentaliteit heb jij zeg. mensen hebben veel spaarcenten in deze markt gestopt en nu kom jij met je egoistische mening mensen angst aanjagen.

   Ik zou in jouw geval lekker op NU punt nl je negatieve mening uitspreken over de covid situatie.

   10 december 2021
 • We gaan het mee maken, ik zie over de lange tijd zeker nog grote stijgingen komen. Het valt of staat met de adoptie door de wereld. En die denderd onverminderd voort. Elke week horen we meerdere grote instellingen die in de bitcoin stappen. Miljardairs en grote bedrijven die het omarmen. We gaan het mee maken. Ikzelf heb mijn inleg er uit gehaald, de rest laat ik staan tot mijn doel, daarna is het per jaar maximaal 10% er uit halen van wat ik over heb. Dus of een rijke toekomst, of alles weg. 🙂

  10 december 2021
 • wat een negatieve Bullshit mentaliteit heb jij zeg. mensen hebben veel spaarcenten in deze markt gestopt en nu kom jij met je egoistische mening mensen angst aanjagen.

  Ik zou in jouw geval lekker op NU punt nl je negatieve mening uitspreken over de covid situatie.

  10 december 2021
  • Let maar op haha, bitcoin bull market. Have fate, koersdalingen zijn normaal joh

   10 december 2021
 • Haha zoals onze Nederlander plan b zegt, bull market nog steeds van kracht. Dit is normaal haha

  10 december 2021
 • Eind december komt Btc in de buurt van $100K, maar als Elon Musk? zijn wenkbrauwen fronst blijft het rond 50K. Kom ik zal mijn Shiba hondje even uitlaten?

  10 december 2021