Bitcoin reageert nog nauwelijks op nieuw Amerikaans rente- en inflatiebeleid

Na twee dagen vergaderen sprak Jerome Powell, de baas van de Amerikaanse centrale bank, gisteren zijn land toe. Hij zei geen renteverhogingen te verwachten tot in ieder geval eind 2023. Ook blijft het streven naar een inflatie van hoger dan 2% ongewijzigd.

Tijdens de speech steeg bitcoin naar 11.099 dollar, maar zakte vervolgens weer met 2,55% in. De timing van de daling kwam overeen met die van goud en de Amerikaanse markt.

Voorkeur voor lange termijn

Het lijkt er dus op dat de gematigde vooruitzichten die de Fed voorschotelt op de korte termijn niet positief zijn voor hedges zoals bitcoin en goud. Dat is ook merkbaar aan de dollarkoers, die steeg met 0,3 procent nadat de munt een week lang op het dieptepunt van twee jaar verbleef.

Maar zoals altijd bij bitcoin, gaat het om het grotere plaatje. Om de lange termijnsvisie. En die blijft onverbiddelijk bullish.

Doemscenario’s bijstellen

Terwijl overheden mensen, bedrijven en hele industrieën dwongen tot een soort lockdown om het snel verspreidende virus te beteugelen, veroorzaakte dit onbedoeld veel nevenschade. Denk aan lege kantoren, hogere werkloosheid en faillissementen. Die onzekerheid dreef veel beleggers naar activa zoals goud, bitcoin en aandelen. Ook staatsobligaties plukten hier even de vruchten van.

Al een tijdje stagneren de besmettingscijfers wereldwijd, waardoor Centrale Banken hun doemscenario’s iets bijschreven. Zo voorspelde de Amerikaanse Centrale Bank eerder een krimp van 6,5%, deze is bijgesteld naar 3,7%. Ook de werkloosheidsverwachting is bijgesteld, van 9,3% naar 7,6%.

Fiscale steun blijft nodig

Als de economische situatie in de VS in de komende kwartalen verbetert, kan dat beleidsmakers ertoe zetten de geldprinter iets minder hard te laten werken.

Toch zei Powel dat er waarschijnlijk meer fiscale steun nodig is, althans op de korte termijn. ‘Er zijn nog steeds ongeveer 11 miljoen mensen zonder werk. Een groot deel van die mensen werkten in industrieën die het moeilijk zullen hebben.’

Hoewel het Amerikaanse congres hier nog niet over besloten heeft, drong president Donald Trump er bij de republikeinen in het senaat op aan om de omvang van de financiële hulp te verhogen. Het oorspronkelijke voorstel ging om 500 miljard dollar.

Gratis geld voor bitcoin

Als het originele wetsvoorstel wordt aangenomen, krijgen Amerikanen 300 dollar per persoon, bovenop de werkloosheidsuitkering. Dat is stukken minder dan de eerdere 1.200 dollar.

Veel Amerikanen kochten van hun ‘gratis’ geld bitcoin. Ook zorgen al deze nieuwe dollars in de maatschappij voor een verder afzwakkende dollar, wat weer goed kan zijn voor de bitcoin koers.

Kwantitatief blijven versoepelen

Powel zei tijdens zijn speech ook dat de Fed Amerikaanse staatsobligaties blijft kopen met een snelheid van 120 miljard dollar per maand. Deze manier van geldcreatie wordt kwantitatieve versoepeling genoemd, in het Engels quantitative easing. Dit instrument wordt flexibel ingezet, naargelang de gezondheid van de Amerikaanse economie.

Door dit soort uitspraken krijgt de aandelenmarkt veel vertrouwen. Technische en fundamentele indicatoren kunnen eigenlijk gewoon genegeerd worden als de FED geld in de markt blijft pompen. De bubbel kan zo nog iets groter worden en de dollar wordt nog zwakker.

De verwachting is dat de FED zijn eigen inflatie doelstellingen niet kan halen, zonder steun van de regering. Die steun zal dus moeten komen in de vorm van een tweede stimuleringspakket. En laat al dat gratis geld nou net goed zijn voor de koers van bitcoin.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.