Buffett: ‘Bitcoin is geen investering’

“Bitcoin is geen investering, maar speculatie”, zo stelde Buffett op 29 april in een interview met Yahoo. De miljardair vindt namelijk dat cryptocurrencies geen onderliggende waarde hebben.

Volgens Buffett mag je iets alleen een investering noemen als het zichzelf kan terugbetalen. Denk dan bijvoorbeeld aan een bedrijf dat winst uitkeert aan haar aandeelhouders of een appartement dat je kan verhuren. Bitcoin heeft dit niet en is dus ook geen investering volgens Buffett.

Investeer je in bitcoins? Dan doe je dat volgens Buffett omdat je verwacht dat iemand ze ‘morgen’ voor een hogere prijs van jou koopt. Hij stelt:

“There’s nothing wrong with it. If you wanna gamble somebody else will come along and pay more money tomorrow, that’s one kind of game. That is not investing.”

Volgens zijn redenering is bitcoin dus geen investering, maar een gokje.

Wie is Buffett?

Warren Buffett is een van de rijkste personen ter wereld. Hij werd in 1930 geboren als zoon van een Amerikaanse congressman. Op jonge leeftijd begon hij al te ondernemen en hij kocht zijn eerste aandeel toen hij elf jaar oud was. In de jaren zestig kocht hij een oude textielfabriek die hij omdoopte tot een investeringsmaatschappij. Berkshire Hathaway zoals het bedrijf heet is tegenwoordig een van ‘s werelds grootste bedrijven.

Klinkt logisch, maar toch is het fout

Niet elke investering hoeft zichzelf terug te betalen. Geloof jij dat de vraag naar een product in de toekomst stijgt? Dan koop je zo veel mogelijk van dat product in. Je weet namelijk dat een hogere vraag ook een hogere prijs betekent.

Met zijn eigen logica lijkt de redenering hierboven absolute waarheid, in de ‘echte’ wereld zit het toch iets anders. Volgens zijn redenering zijn investeerders in bijvoorbeeld olie, goud of ‘echte’ valuta dus ook geen investeerders.

Deze investeringen keren immers ook geen winst of huur uit aan haar eigenaar. Gek genoeg heeft vrijwel elke investeringsbank toch een hele divisie die zich in dit soort investeringen specialiseert.

Voor bitcoin geldt hetzelfde: wij geloven dat ons financiële systeem aan vervanging toe is en dat bitcoin de oplossing biedt. Wanneer deze transitie plaatsvindt, zal de vraag naar bitcoin ook stijgen. Door de schaarste van de bitcoin zal uiteindelijk ook de prijs stijgen.

Waarom zou Buffett dit zeggen?

Zoals eerder benoemd is zijn bedrijf een van de grootste bedrijven ter wereld. Met een omzet van ruim 240 miljard mag het zich met recht een mega-conglomeraat noemen. Het bedrijf zelf produceert niets, het bezit alleen aandelen.

De filosofie van grondlegger Buffett is vrij simpel: investeer in ondergewaarde bedrijven met een helder businessmodel. Met deze filosofie heeft het bedrijf al tientallen grote bedrijven opgekocht. Van een lokale meubelwinkel tot Coca Cola en McDonald’s. Buffett’s bedrijf is bij al deze bedrijven een van de grootste aandeelhouders.

Naast aandelen Maccie D’s en Coca Cola heeft Buffett nog een aantal andere belangen. Zo is hij voor een behoorlijk deel aandeelhouder in vrijwel elke grote financiële instelling. Hieronder een kleine selectie:

Naam Procent eigendom Waarde
Goldman Sachs 3,8% $2.628.093.000
Bank of America 9,4% $20.471.850.000
Wells Fargo 12,1% $23.993.042.000
American Express 21% $15.101.942.000

 

Warren Buffet heeft ruim 40% van zijn vermogen gestoken in de bancaire wereld. Bitcoin en andere crypto’s zijn een alternatief op die wereld. De vraag die je jezelf moet stellen: waarom zegt Buffett dat bitcoin geen investering is? Onthoud dat bijna iedereen die iets over crypto’s zegt daar baat bij heeft. Zo ook Buffett.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.