6 redenen waarom deze bitcoin bull run anders is dan 2017

Het gaat erg snel, bitcoin kruipt richting de recordwaarde van december 2017. Maar op andere vlakken heeft de cryptocurrency al gewonnen. Op Medium deelt analist Nick Carter verschillende interessante grafieken. Hieronder geven wij een Nederlandse samenvatting van zijn bevindingen.

Steeds meer investeerders

De grafiek hieronder toont het aantal bitcoin-adressen met een balans van 10 dollar aan bitcoin of meer. Dit aantal adressen is nu op recordhoogte. In totaal zijn er nu meer dan 18 miljoen adressen met meer dan 10 dollar aan bitcoin. Deze grafiek toont de fundamentele drijfveer achter de koers van bitcoin: de adoptie.

Maar staar je niet blind op deze grafiek, deze is namelijk lastig te interpreteren. Iemand kan bijvoorbeeld meer dan een adres bezitten. En aan de andere kant kan één adres bitcoins bezitten voor een grote hoeveelheid investeerders. Dat is bijvoorbeeld bij cryptocurrency exchanges het geval. Zij houden hun munten vaak vast op een klein aantal adressen. In een interne administratie wordt bijgehouden hoeveel bitcoins iedere indiviuele investeerder bezit.

Open interesse CME Bitcoin Futures op recordhoogte

Een andere interessante grafiek is de open interesse van CME Bitcoin Futures. Dat behoeft wat uitleg. Met bitcoin futures speculeer je op de prijs van bitcoin. Je kan een longpositie openen als je denkt dat de koers gaat stijgen. Of je kan een shortpositie openen wanneer je denkt dat de koers daalt.

CME Group was de tweede gereguleerde partij die bitcoin futures aanbood aan de markt op 17 december 2017. De timing was bijzonder, precies rond de prijspiek van bitcoin. Sindsdien stijgt de populariteit van bitcoin futures nog steeds.

De open interesse laat de totale waarde zien van alle lopende bitcoin futurescontracten, zowel longposities als shortposities. Op dit moment overschrijdt de grafiek de mijlpaal van 1 miljard dollar. De interesse naar bitcoin futures van CME Group staat hiermee op recordhoogte

Gerealiseerde marktwaarde

Ook de gerealiseerde waarde van bitcoin staat op recordhoogte. De gerealiseerde waarde is een andere manier om naar de totale marktwaarde te kijken, die alleen het aantal coins vermenigvuldigt met de waarde.

In plaats daarvan kijkt de gerealiseerde waarde naar de prijs per bitcoin op het moment dat een bitcoin voor het laatst is verplaatst. Met verplaatst bedoelen we dat een bitcoin wordt verstuurd van de ene naar de andere wallet.

Volgens sommige analisten is deze metriek een betere manier om de marktwaarde te onderzoeken. Dat komt omdat de gerealiseerde waarde de coins die jarenlang niet zijn verschoven buiten beschouwing laat. Denk bijvoorbeeld aan de bitcoins van Satoshi Nakamoto, die als sinds 2009 stilstaan.

Dit cijfer geeft je dus meer een beeld van de totale waarde van alle coins die nu actief zijn. En verrassing of niet, ook de gerealiseerde marktwaarde staat op recordhoogte. 

Bitcoin in Turkse lira

Wij hebben het geluk dat we met een relatief stabiele valuta kunnen handelen in bitcoin. Maar dat kan niet iedereen zeggen. De Turkse lira is bijvoorbeeld onderhevig aan sterke inflatie. De waarde van de landelijke valuta daalt in rap tempo, vergeleken met de dollar en de euro.

Daardoor krijg je de bijzondere situatie dat bitcoin in Turkije al lang een recordhoogte heeft gehaald. Sterker nog, de huidige koers is 85 procent hoger dan in de piek van eind 2017. Voor één bitcoin betaal je nu 130.000 lira.

Turkije is niet het enige land waarin de koers van bitcoin boven het vorige hoogtepunt beweegt. Dit kan je ook zeggen van valuta uit Argentinië, Rusland, Venezuela, Brazilië en Colombia. Uit de stijgende handelsvolumes van peer-to-peer beurzen zoals LocalBitcoins en Paxful blijkt dat bitcoin zeer in trek is bij inwoners uit deze landen.

Institutionele interesse in bitcoin

Dit jaar is ook het jaar van institutionele interesse in bitcoin. Dat wordt met name duidelijk als we kijken naar het aantal bitcoins in bezit van Grayscale, het grootste bitcoin investeringsfonds ter wereld. Op dit moment bezit Grayscale meer dan een half miljoen bitcoins ter waarde van ruim 9 miljard dollar.

Tot aan 2019 hield Grayscale ongeveer 200.000 bitcoins in het investeringsfonds. Maar vanaf dat jaar begon Grayscale steeds meer bitcoin in te slaan. In dit tempo is 600.000 bitcoins een kwestie van tijd.

Op het moment van schrijven bezit Grayscale bijna 2,5 procent van alle bitcoins in omloop. De groeiende interesse in het fonds van Grayscale laat zien dat ook institutionele investeerders de weg naar bitcoin weten te vinden.

Steeds meer stablecoins

Een andere belangrijke ontwikkeling is dat het aantal stablecoins stijgt. Volgens sommige analisten heeft de stijging in het aanbod van stablecoins directe invloed op de koers van bitcoin, maar dat hoeft niet. Uit onderzoek van Richard Lyons en Ganesh Viswanath blijkt dat er geen causaal verband is tussen het aanbod van stablecoins en de prijs van bitcoin. Ook Wang Chun Wei ziet geen verband.

Maar hoe worden stablecoins dan wel gebruikt? Nick Carter stelt dat stablecoins worden worden gebruikt door organisaties die zich bezighouden met cryptocurrency. Door stablecoins te bezitten in plaats van dollars op de bank, kunnen deze organisaties nog sneller inspelen op koersbewegingen van cryptocurrency’s. Stablecoins zorgen op die manier voor meer liquiditeit. Dat het aantal stablecoins in rap tempo toeneemt is daarom alleen maar een goede ontwikkeling.

Conclusie

Kortom, de cryptomarkt is nu stukken volwassener dan in 2017. Er is meer liquiditeit door stablecoins, en er is meer institutionele interesse in bitcoin. In de afgelopen jaren hebben cryptobedrijven in de luwte gewerkt aan het verbeteren van de infrastructuur, en wanneer de koers blijft stijgen kunnen zij daar de vruchten van plukken. Komend jaar wordt ongetwijfeld heel bijzonder!

Wil je het artikel van Carter zelf teruglezen? Dat kan hier. 


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.