Bullish: Australië keurt fysieke Bitcoin en Ethereum ETF’s goed

Deze maand worden meerdere ETF’s op basis van fysieke bitcoin en ether gelanceerd in Australië. Dat betekent goed nieuws voor de globale cryptomarkt, want dit maakt het voor institutionele investeerders makkelijker om te investeren in crypto-producten.

Het gaat om de volgende producten:

  • 21Shares lanceert een spot bitcoin ETF en een spot ethereum ETF
  • Cosmos Asset Management lanceert een bitcoin futures ETF

Waarom is dit belangrijk voor de markt?

ETF staat voor exchange traded fund, dit product is een soort fonds waarvan de aandelen verhandelbaar zijn op de reguliere aandelenbeurzen. Dit soort fondsen bestaan normaal gesproken uit aandelen uit een bepaalde sector, denk aan ETF’s vol aandelen van techbedrijven of medische bedrijven. Ook worden ETF’s gebruikt om een positie te nemen in grondstoffen zoals goud of olie.

In de VS, de grootste markt van de wereld, hebben regelgevers groen licht gegeven voor op futures gebaseerde crypto-ETF-producten, maar ze hebben geen fysieke producten goedgekeurd om te verhandelen. Het geld van Amerikaanse investeerders wordt dus niet gebruikt om echte crypto van te kopen om de fondsen mee te vullen, maar om short- of longcontracten te kopen.

De ETF’s die in Australië worden gelanceerd worden spot genoemd, omdat de onderliggende producten (in dit geval bitcoin en ether) op de normale markt wordt gekocht. Investeringen in deze spot-ETF’s zijn daarom direct van invloed op de koersen van de onderliggende crypto.

Voldoen aan vereisten

Volgens de Australian Financial Review zei ASX Clear, het belangrijkste clearinghuis van het land, dat vier ETF-uitgevers zijn overeengekomen om de margevereisten te dekken om nieuwe crypto-gerelateerde producten op de beurs van Cboe Australia aan te kunnen bieden.

Er wordt aangenomen dat er momenteel drie clearingdeelnemers van institutionele kwaliteit en één grote retailclearingspeler bereid zijn om de vereiste marge van 42% te betalen. 

Een clearinghouse zorgt voor een veilige afwikkeling van transacties tussen twee andere partijen. Het kan hierbij gaan om betaaltransacties, maar ook om transacties in financiële instrumenten. Voornaamste doel van clearing is het verkleinen van het settlementrisico, vandaar de vereiste marge van 42%.

Chief Risk Officer bij ASX, Hamish Treleaven, zei:

 “We zitten nu aan ons minimum aantal deelnemers aan de clearing en dat betekent dat we er klaar voor zijn.”

Treleaven zal vandaag een bericht naar marktdeelnemers sturen om hen te informeren dat ASX Clear wettelijke toestemming heeft gekregen. Brokers, clearers, market makers en investeerders hebben zeven dagen om zich voor te bereiden op de lancering van de nieuwe producten.

Eerste op 27 april

Dit betekent dat op 27 april het eerste product gelanceerd kan worden. Cosmos Asset Management krijgt de primeur, maar hun ETF is helaas wel op basis van contracten. De krant zegt dat dit product een instroom van een miljard Australische dollars kan verwachten.

Spot ETF van 21Shares

21Shares, dat al een aantal crypto-exchange-traded producten in Europa aanbiedt, schreef vandaag in een persbericht dat het een fysiek ondersteund ether- en bitcoin-exchange-traded fund in Australië zal lanceren. Dit is een Zwitsers bedrijf, en ze werken samen met ETF Securities om de twee fondsen te lanceren. De ETF’s volgen de prijs van bitcoin en ether in Australische dollars.

“Australische investeerders willen en verdienen duidelijk een betaalbare, gemakkelijke en professionele manier om toegang te krijgen tot de groeiende crypto-activaklasse en we zijn verheugd om door te gaan met het bouwen van toegankelijke bruggen naar de cryptowereld”, zegt Hany Rashwan. 

Rashwan is de CEO van 21Shares en zegt dat bij succes, er meer ETF’s worden gelanceerd: “We beginnen met Bitcoin en Ethereum, maar hebben nog spannendere plannen voor Australische investeerders.”

Hier hebben ze al ervaring mee, want 21Shares biedt in verschillende andere markten al ETP’s (exchange-traded products) aan. Deze volgt een breed scala aan activa, waaronder Tezos en Solana.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.