Categorieën: EnergieMining

In Rusland wordt overtollige CO2 omgezet in bitcoins

Gazpromneft, de dochteronderneming van de Russische aardgasreus Gazprom, opent een locatie om cryptocurrency’s te minen. Deze locatie bevindt zich op een van hun olieboorinstallaties in Siberië, waardoor de kracht van de Russische olie- en gasbronnen werd gebruikt om bitcoins te minen.

Gazprom, een bedrijf dat de Russische regering als aandeelhouder beschouwt, is de gasmonopolist van het land en de tiende grootste olieproducent ter wereld. Het bedrijf heeft verschillende megaprojecten van grensoverschrijdende gaspijpleidingen geleid, zoals de Nord Stream en de South Stream, die het Russische gas naar Europa brengen.

Interesse in mining

Gazpromneft is een directe dochteronderneming van Gazprom en een van de weinige Russische overheidsbedrijven die openlijk interesse heeft getoond in de mining. Eerder dit jaar meldde CoinDesk dat Rosatom, de Russische monopolist op het gebied van kernenergie, zijn energievoorziening ook openstelt voor mijnwerkers.

De locatie, gelegen in de regio Khanty-Mansiysk in het noordwesten van Siberië, gebruikt het bijbehorende gas uit het olieveld als energiebron en heeft een eigen energiecentrale die het gas omzet in elektriciteit.

Hoe werkt dit?

De CO2 die vrijkomt bij het boren naar olie is normaal gesproken een verlies voor oliemaatschappijen, aangezien zij deze in de atmosfeer moeten verbranden, wat resulteert in boetes. Er zijn echter manieren om het te gebruiken in plaats van het te verspillen, en elektriciteitsopwekking is daar een van.

Bij het minen van cryptocurrency is een van de grootste kosten de elektriciteit die nodig is om de mining-platforms van stroom te voorzien. Door mijnbouwactiviteiten te lokaliseren op olieboorlocaties waar gas in overvloed is om vrijwel gratis elektriciteit te leveren, profiteren zowel miners als de oliemaatschappijen. Hiermee volgt Gazpromneft het voorbeeld van Noord-Amerikaanse bedrijven zoals Upstream Data en Crusoe Energy Systems die gas gebruiken op boorlocaties in de VS en Canada.

Kleinschalige test

Hoewel Gazpromneft niet van plan is om zelf crypto te minen, vertelde de woordvoerder van het bedrijf dat ze klaar zijn energiebronnen open te stellen voor miners. Daarnaast wordt er al op kleine schaal bitcoin gemined door Vekus sinds de herfst.

Vekus plaatste een container met 150 eenheden Bitmain’s Antminer S7 ASIC’s, aldus Gazpromneft via het Russische crypto-nieuwscentrum Forklog. Binnen een maand zijn er 1,8 bitcoin gemined tegen  49.500 kubieke meter gas.

Gazpromneft is van plan om het miningbedrijf uit te breiden en meer ASIC’s van klanten te krijgen, evenals meer ondernemingen zoals Vekus.Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Recente artikelen

Bitcoin: van betaalsysteem, naar digitaal goud en in potentie internationale handelsvaluta

De Amerikaanse bank Citi heeft een nieuw rapport geschreven waarin staat dat Bitcoin de standaardvaluta…

33 minuten geleden

MIT haalt miljoenen op om Bitcoin te beschermen en te zorgen dat ontwikkeling nooit gecentraliseerd wordt

Het Digital Currency Initiative (DCI) van het MIT Media Lab heeft 4 miljoen dollar opgehaald.…

3 uur geleden

Bitcoin begint maand met een knaller, op naar 58.000 dollar?

Bitcoin begint de maand met een knaller, de cryptocurrency is met bijna 4.300 dollar (3.583…

5 uur geleden

95 miljoen gebruikers kunnen nu met Bitcoin en Ethereum betalen bij honderdduizenden Japanse winkels

De Japanse e-commercegigant Rakuten heeft aangekondigd dat klanten cryptocurrency kunnen gebruiken op hun platform. Wellicht ken…

6 uur geleden

Tether wordt afgeperst voor 500 bitcoin, ter waarde van 19,9 miljoen euro

Tether, het bedrijf dat de meest gebruikte stablecoin USDT uitgeeft, zegt dat ze worden afgeperst…

23 uur geleden

Nederlanders werken aan Non Fungible Tokens op XRP Ledger

De Nederlander Wietse Wind van XRP Labs heeft een voorstel geschreven om Non Fungible Tokens…

1 dag geleden

Veilig en vertrouwd bitcoin kopen bij het best beoordeelde crypto-platform van Nederland.

Ga direct naar BTC Direct