Cambridge publiceert website energieverbruik bitcoin, minder dan Nederland

Het Cambridge Center for Alternative Finance (CCAF) heeft hard gewerkt aan een groot dataproject voor bitcoin, blockchain en cryptocurrency’s. Een onderzoeker bij CCAF, Michael Rauchs, tweette over de lancering van de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI), ofwel een index van het elektriciteitsverbruik van bitcoin:

Hij omschrijft CBECI als een proefproject als antwoord op de toenemende bezorgdheid over de duurzaamheid en de milieueffecten van het minen van bitcoin. Hoewel het project nog in de begintijd is, is deze lancering interessant omwille de volgende redenen:

  1. De CCAF erkent dat het debat over bitcoin’s elektriciteitsverbruik polariseert en dat beide zijden data en gegevens manipuleren om hun punt aantrekkelijker te maken. Rauchs legt uit: “Wij willen een onpartijdige en objectieve basis voor vergelijkingen bieden die de twee kanten van het debat laten zien, zodat bezoekers de situatie onafhankelijk kunnen inschatten en een eigen mening kunnen vormen.”
  2. De CCAF beseft dat rekeneenheden in energie (GW, TWh, enz.) verwarrend kunnen zijn. Het CBECI-project probeert veel getallen in een context te plaatsen door vergelijkingen toe te voegen aan gemakkelijk te begrijpen concepten
  3. De CBECI is redelijk transparant en luistert naar feedback / kritieken van beide kanten van het debat. De bereidheid om samen te werken met mensen van beide kanten is een intelligente benadering, die hopelijk in de loop van de tijd leidt meer nauwkeurigheid en betrouwbaarheid.

Je kan de website bezoeken via www.cbeci.org. Hieronder vind je alvast wat relevante en leuke vergelijkingen.

In bovenstaande staafdiagram wordt weergegeven hoeveel energie in TWh een land per jaar gebruikt. China en de VS domineren de grafiek. Nederland verbruikt meer dan het netwerk van bitcoin. Bitcoin staat op de 43e plek en Nederland op de 32e.

Een heel klein percentage van de volledige elektriciteitsproductie en -consumptie komt maar door bitcoin.

Met alle duurzaam opgewekte energie kan je het bitcoin netwerk meerdere malen per jaar van energie voorzien.

Het debat om het energieverbruik van bitcoin is nu niet ineens voorbij nu Cbeci.org online staat, maar het debat kan nu wel genuanceerder gevoerd worden.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.