Bitcoin fonds eerst op grootste aandelenbeurs van Canada, daarna wereldwijd

3iQ heeft goedkeuring gekregen van de Ontario Securities Commission (OSC) voor een bitcoin investeringsfonds. De verwachting is dat de Canadese fondsbeheerder het fonds aan zal bieden op de Toronto Stock Exchange (TSX). Wij spraken met CEO Fred Pye over deze historische goedkeuring.

Goed nieuws mag gevierd worden

De goedkeuring wordt met gejuich ontvangen en staat in schril contrast met hoe bijvoorbeeld de Amerikaanse evenknie van de OSC, de SEC dit soort aanvragen behandelt.

3iQ schreef woensdag dat ze een gunstige uitspraak ontvingen van de OSC voor het bitcoin fonds, ze moesten zelfs een ontvangstbevestiging van de definitieve prospectus verstrekken.

“We hebben vraagstukken over prijsstelling, bewaring, audit en openbaar belang in een gereguleerd investeringsfonds behandeld. We zijn van plan het prospectus zo snel mogelijk bij te vullen, ” verklaart CEO Fred Pye.

Tegen BTC Direct verklaart Pye: “De volgende stap is om te beginnen met het indienen bij exchanges. Onze eerste aanvraag zal bij een Canadese uitwisseling zijn, en dan zullen we proberen samen te werken met andere exchanges over de hele wereld.”

De eerste ter wereld

De fondsbeheerder claimt dat hun fonds het eerste gereguleerde, grote beursgenoteerde bitcoin fonds ter wereld is. Met de kanttekening dat andere bedrijven vergelijkbare producten hebben gelanceerd die ongereguleerd zijn of op kleinere beurzen vertoeven.

In juni lanceerde het Zwitserse Amun AG namelijk ook een de beurs verhandelde product. Dit product is op basis van de Bitwise 10 Select Large Cap Crypto Index op de Swiss SIX Exchange.

Veel ervaring aan boord

3iQ werkte nauw samen met verschillende partners om het fonds van de grond te krijgen. Zo zijn ze drie jaar geleden begonnen met adviesaanvragen van OSC’s Investment Funds and Structured Products Branch. De index waar het fonds op gebaseerd is komt van VanEck, dezelfde partij die een ETF in de Verenigde Staten probeerde te lanceren.

VanEck trok hun aanvraag later weer in bij de SEC.

Ook crypto exchange Gemini van de Winklevos-tweeling draagt zijn steentje bij. Gemini zorgt voor het veilig opslaan en bewaren van de bijbehorende cryptocurrency. Ook Gemini wil een ETF in de VS aanbieden.

In februari werd eerste aanvraag afgewezen

De verwachting is dat het Canadese bitcoin fonds eind dit jaar beschikbaar zal zijn voor klanten. Maar lange tijd leek het of dit fonds niet van de grond zou komen. In februari keurde de OSC de aanvraag nog af.

Fred Pye: “We hebben weinig wijzigingen aangebracht in de oorspronkelijke prospectus. De belangrijkste reden waarom het fonds aanvankelijk werd afgewezen, was omdat de OSC het er niet mee eens was dat het in het algemeen belang was om een ​​gereguleerd bitcoin-fonds te hebben.”

“Het belangrijkste deel van onze openbare hoorzitting was om het OSC-panel ervan te overtuigen dat particuliere beleggers bescherming tegen toezichthouders verdienden, en we juichen de OSC toe voor hun vooruitstrevende gedachte hierover.”

De val van Quadriga heeft alleen maar bijgedragen

Niet veel Canadees bitcoin nieuws bereikt Nederland. De vorige keer dat Canada echt van zich liet horen, was het niet al te positief. Crypto exchange Quadriga viel om en alle coins van de beurs, maar ook van klanten werden als verloren beschouwd.

Toch zegt Pye tegen BTC Direct dat dit 3iQ alleen maar geholpen heeft:

“De Quadriga-situatie is buitengewoon jammer, maar het heeft ons geholpen om de OSC te overtuigen dat  Canadezen een gereguleerd product nodig hebben om in bitcoin te investeren. Investeerders verdienen bescherming en we zijn heel blij dat de OSC bereid is om dat te doen. We denken dat deze historische uitspraak van de OSC zal helpen om blockchain- en fintech-bedrijven naar Canada te trekken, omdat onze toezichthouders bereid zijn gebleken om de problemen aan te pakken en een kader voor de industrie hier op te bouwen.”


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.