Canada verbiedt hefboom trading

Cryptobeurzen in Canada moeten stoppen met het aanbieden van hefboom trading. Dit blijkt uit nieuwe richtlijnen van de Canadian Securities Administrators (CSA). Dit lijkt enigszins op de hefboom-beperkingen die op dit moment in Nederland gelden, waardoor beurzen als Binance vorig jaar Nederlandse gebruikers uitsloten van hefboom trading.

Wat is hefboom trading?

Naast het ‘on the spot’ handelen van cryptocurrency’s (spot trading), is het ook mogelijk om te traden met hefbomen. Hierdoor kan je met een kleine inzet gaan traden voor een veel hoger bedrag. Bij platforms die hefboom trading aanbieden, kan je kiezen om te investeren met hefbomen tot meer dan 100x. Maar hoe werkt dat?

Stel dat je dan 10 euro wil inzetten op Bitcoin, dan kan je daar 1000 euro van maken als je een hefboom van 100x gebruikt. Als de koers dan vervolgens 1% omhoog gaat, sta je 10 euro in de winst in plaats van 0,10 cent.

Hier zitten voordelen aan, want je kan zo meer geld verdienen met een kleine investering, maar de keerzijde is er ook. Wanneer de koers met 1% zakt, betekent dit dat je investering ook met 100x naar beneden gaat. Een daling van 100% betekent dat je 0% overhebt, dus je positie wordt geliquideerd en je bent al je geld kwijt.

Canada trekt teugels strakker aan

“Naar aanleiding van recente gebeurtenissen op de cryptomarkt versterkt de CSA haar aanpak van het toezicht op cryptohandelsplatforms door de bestaande vereisten voor platforms die in Canada actief zijn uit te breiden”, aldus de CSA. Hefbomen in crypto’s worden dus verboden voor alle in Canada gevestigde handelaren.

CSA toezichthouders waarschuwden crypto exchanges ook om geen crypto aan te bieden die als een effect kan worden beschouwd. Dit is aan de ene kant wel een vage beschrijving, aangezien Ripple bijvoorbeeld nog steeds in een rechtszaak verwikkeld zit met de Amerikaanse Securities and Exchange commission of XRP een effect is of niet.

De toezichthouder zegt ook dat stablecoins een effect kunnen zijn. “De CSA is van mening dat stablecoins, of stablecoin-arrangementen, effecten en/of derivaten kunnen vormen”, aldus de groep. Dit kan dus voor een hoop problemen zorgen in de cryptomarkt, maar wat de gevolgen hiervan kunnen zijn nog niet zeker. Het is namelijk nog onduidelijk wanneer deze regels precies ingaan.

Singapore en Nederland

Singapore, wat op dit moment een toevluchtsoord is voor crypto start-ups in Azië, overweegt een soortgelijke stap voor particuliere beleggers. Het idee hierachter is om consumenten tegen zichzelf te beschermen.

Ook in Nederland kennen we beperkingen op hefboom trading, wat door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ‘turbo’s’ worden genoemd. Deze zijn in Nederland beperkt omdat er uit onderzoek is gebleken dat deze vaker voor verlies zorgen dan winst. Hiertegen moeten consumenten beschermd worden, vindt de AFM.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.