Canadese restaurantketen heeft 300% winst door bitcoin standaard

Het is inmiddels meer dan een jaar geleden dat het in Canada gevestigde Tahini’s de beslissing maakte om de bedrijfsreserves in bitcoin te investeren. De eigenaar van de restaurantketen raakte in 2020 overtuigd van bitcoin en besloot in augustus van dat jaar om alle reserves in bitcoin te parkeren. De reden voor de overgang naar een bitcoin-standaard? “Bitcoin is een veel beter alternatief dan cash,” aldus eigenaar Hamam over de gedurfde beslissing om de toekomst van zijn restaurants aan bitcoin te verbinden.

“We namen de beslissing om de bedrijfsreserves in bitcoin te investeren in augustus van 2020 en sindsdien staan we meer dan 300 procent in de plus op onze eerste investering. Het heeft ons beschermd tegen inflatie, precies zoals we het voor ogen hadden,” aldus Hamam. Op het moment van de eerste investering van Tahini’s stond de bitcoin koers op ongeveer 10.500 euro.

Bitcoin helpt Tahini’s door de pandemie heen

Waar de meeste restaurants het in de pandemie lastig hebben, gaat het met Tahani’s juist fantastisch. Volgens Hamam heeft de investering in bitcoin zijn bedrijf de mogelijkheid gegeven om van drie restaurants uit te breiden naar negen vestigingen. Je kunt Tahini’s vinden in zowel Canada als Engeland. Verder heeft het bedrijf plannen om voor het einde van dit jaar nog uit te breiden naar 25 vestigingen over de hele wereld. Hetgeen de kracht van de bitcoin-standaard laat zien, al moet daarbij gezegd worden dat ze nog geen echte bear markt hebben meegemaakt.

“We houden een werkkapitaal van drie tot zes maanden aan in cash en de rest gaat allemaal naar bitcoin. Vanwege die conservatieve strategie hoeven we bij uitbreidingen onze bitcoin niet te verkopen om die plannen te financieren. We proberen het zo te spelen dat we nooit bitcoin hoeven te verkopen en steeds meer kunnen kopen voor de reserves,” aldus Hamam.

Geen van de vestigingen van Tahini’s in Ontario accepteert op dit moment nog bitcoin, maar ze huisvesten wel allemaal een bitcoin ATM. Waardoor klanten van het restaurant voor, tijdens of na hun maaltijd bitcoin kunnen kopen. “We blijven ernaar streven om het beste voedsel te maken dat we kunnen en met bitcoin willen we de mensen ook financieel helpen,” aldus Hamam over de plannen van Tahini’s.

‘Canadezen hebben bitcoin meer dan ooit nodig’

Volgens Hamam is bitcoin juist nu heel belangrijk: “Vanwege het macro-economische klimaat hebben Canadezen een tool als bitcoin meer dan ooit nodig.” Waarmee Hamam doelt op de inflatie die we momenteel overal ter wereld zien, onder andere als gevolg van de expansie van de geldhoeveelheid in vrijwel iedere valuta. “Dit is een manier om jezelf te beschermen tegen inflatie omdat het aantal eenheden is gemaximeerd op 21 miljoen en het daarom niet uitmaakt hoeveel geld er wereldwijd wordt geprint,” zo gaat Hamam verder.

Tahini’s wilde niet bekendmaken hoeveel bitcoin het op de balans heeft, maar kon wel meldden dat de omzet in 2021 verdubbeld is ten opzichte van het jaar ervoor. De restaurantketen haalt nu op jaarbasis 7 miljoen euro binnen. Na de uitbreiding naar 25 restaurants zal dat nog een stuk imposanter worden. Hetgeen natuurlijk ook weer goed is voor bitcoin.

Dat laat meteen zien hoe het ontwerp van bitcoin ervoor zorgt dat deelnemers aan het netwerk elkaar en zichzelf sterker maken. Als Tahini’s het beter doet en meer bitcoin koopt, dan drijft dat de prijs omhoog en dat maakt ook de koopkracht van hun bestaande reserves groter. De absolute schaarste van bitcoin levert een interessante dynamiek op die de koopkracht van bitcoiners de afgelopen 13 jaar extreem heeft doen toenemen.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.