Dit is Aiken, de nieuwe programmeertaal van Cardano

Cardano heeft donderdag de lancering aangekondigd van de alfafase van Aiken, een smart contracttaal en toolkit die is ontworpen om de ontwikkeling van smart contracts op Cardano te vereenvoudigen en te verbeteren.

Aiken is bedoeld om verschillende problemen op te lossen die verband houden met het opzetten, leren en gebruiken van het Haskell Plutus-platform, waaronder problemen met het debuggen van slimme contracten en low-level blockchain-interacties, evenals slechte compatibiliteit met andere off-chain talen naast Haskell.

Wat is Cardano?

Cardano is een blockchainplatform dat is ontwikkeld door IOHK (Input Output Hong Kong), een technologiebedrijf dat werd opgericht door Charles Hoskinson, een van de oprichters van Ethereum. Cardano werd in 2015 gelanceerd en is gebouwd op een proof-of-stake consensusprotocol genaamd Ouroboros.

Het platform is ontworpen om schaalbaar, duurzaam en veilig te zijn en biedt mogelijkheden voor de ontwikkeling van smart contracts en gedecentraliseerde applicaties.

Wat voegt Aiken toe aan Cardano?

Volgens ontwikkelaars is de Plutus moeilijk te combineren met andere programmeertalen voor off-chain code, en kunnen teams niet werken met tools en talen waarmee ze vertrouwd zijn. Aiken lost deze problemen op door gebruik te maken van IOG’s onderzoek naar Plutus, door het compatibel te maken, te focussen op on-chain code en de integratie in elke off-chain infrastructuurstack te vereenvoudigen.

Naar zeggen wordt Aiken gemakkelijk te leren, en geoptimaliseerd voor ontwikkelaars en biedt gemakkelijke integratie met andere tools en talen. Het is daarnaast net zo modulair als de rest van de toolkit, waardoor ontwikkelaars alleen kunnen gebruiken wat ze nodig hebben.

Aiken is speciaal gebouwd voor Cardano en bevat verschillende gespecialiseerde functies om het ontwikkelingsproces eenvoudiger en efficiënter te maken. Het Aiken-team is verder van plan audits uit te voeren om ervoor te zorgen dat Aiken voldoet aan de normen die worden verwacht van een toolkit op ondernemingsniveau.

Ontwikkelaars Cardano

De lancering van Aiken is een opwindende aankondiging voor Cardano, aangezien het platform zich blijft ontwikkelen en verbeteren. Met Aiken kunnen ontwikkelaars zich meer richten op het maken en implementeren van gedecentraliseerde applicaties op het Cardano-netwerk, in plaats van tijd te verspillen aan het uitzoeken van complicaties.

Aiken kan ook meer ontwikkelaars naar het platform trekken en Cardano verder positioneren als een aantrekkelijk platform voor de ontwikkeling van smart contracts en gedecentraliseerde applicaties.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.