Cardano stijgt 13% naar 2 dollar en haalt Tether en Binance Coin in, op 12 september smart contracts

Cardano (ADA) heeft Binance Coin en Tether ingehaald om de op twee na grootste cryptocurrency ter wereld te worden qua marktkapitalisatie. Door een prijsstijging van 13% hoeft Cardano alleen nog Bitcoin en Ethereum voor zich te dulden.

Koers Cardano

Op het moment van schrijven wordt ADA verhandeld voor 2,03 dollar, ofwel 1,73 in euro’s.

 

Volgens data van onze Cardano koerspagina is ADA de afgelopen week met 44,1% in waarde gestegen, waardoor het de grootste stijger is onder alle grote cryptocurrency’s op de markt. De laatste opwaartse beweging duwde de marktkapitalisatie van het token naar 55,61 miljard euro, of 3,23% van de totale waarde van alle cryptocurrency’s. Hierdoor heeft ADA twee grote namen achter zich gelaten, namelijk Tether en Binance Coin.

Het handelsvolume van de afgelopen 24 uur is 5,14 miljard euro. In mei van dit jaar was ADA trouwens kort 2 euro waard, dat is het hoogste punt aller tijden. Dit betekent dat ADA geen grote pump meer hoeft te hebben om hier doorheen te breken.

Smart contracts komen er aan

Cardano is gemaakt door Charles Hoskinson, een van de oorspronkelijke mede-oprichters van Ethereum, is een proof-of-stake (PoS) blockchain-platform waarmee ontwikkelaars gedecentraliseerde apps kunnen bouwen zodra de smart-contract-functionaliteit wordt gelanceerd. Smart contracts contracten zijn stukjes code die automatisch opdrachten en instructies uitvoeren.

Momenteel bereidt Cardano zich voor op de Alonzo-hardfork, die de smart contract-functionaliteit op het mainnet zal inzetten. De community verwacht dat Hoskinson vandaag bekend maakt vanaf wanneer smart contracts mogelijk zijn.

Door smart contracts aan te bieden, kan Cardano ook meedoen aan DeFi en NFT’s. HIerdoor kunnen gebruikers de kracht van smart contracts gebruiken om te lenen, liquiditeit te verschaffen en te handelen zonder tussenpersonen.

**update** op 12 september worden smart contracts uitgerold

Laatste fase Alonzo

Het introduceren van smart contracts is onderdeel van het Alonzo-tijdperk op de roadmap van Cardano. Alonzo is weer onderverdeeld in verschillende kleuren (hoofdstukken). Onlangs is Purple ingegaan en dat is de derde en laatste fase van Alonzo.

De voorgaande kleuren zijn Blue en White. Alonzo White, dat medio juli werd gelanceerd, ondersteunde ook al smart contracts, maar op beperkte schaal. Dit ging om een besloten groep van 500 gebruikers. White zorgde er ook voor dat NFT’s op Cardano mogelijk worden.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.