Cardano gaat Bitcoin en Ethereum voorbij in 24-uurs transactievolume

Cardano (ADA) heeft de wind mee, want als de gegevens van Messari.io kloppen, is het zowel bitcoin (BTC) als ethereum (ETH) voorbij in het 24-uurs transactievolume. ADA staat zelfs nog op nummer één als je het 24-uurs transactievolume van bitcoin en ethereum bij elkaar optelt.

Het gaat hierbij wel om het ‘gecorrigeerde’ transactievolume, wat betekent dat er zoveel mogelijk is gekeken naar daadwerkelijke economische activiteit. Als we naar het pure transactievolume kijken, dan staat bitcoin met 36,7 miljard dollar op de eerste plaats.

De eerste decentrale exchange op Cardano

Het relatief hoge transactievolume op Cardano komt niet helemaal uit de lucht vallen. In januari lanceerde namelijk de eerste decentrale exchange op de Cardano blockchain. Het gaat om SundaeSwap, dat in eerste instantie nog een hoop kritiek te verwerken kreeg. De eerste dagen had SundaeSwap wat last van verstoppingen, maar loopt de afgelopen weken als een zonnetje. Na drie weken is er voor meer dan 75 miljoen aan ADA verhandeld op de decentrale beurs.

Om aantrekkelijk te blijven moet de Cardano blockchain soepel blijven werken. De concurrentie is groot met blockchains als Ethereum, Solana en Binance Chain. Ander leuk feitje over Cardano is dat het aantal wallets met ADA recent door de drie miljoen is gebroken.

In 2021 introduceerde Cardano met de Alonzo hard fork het Plutus platform. Een programmeertaal voor smart contracts met de tools om smart contracts te ondersteunen. Plutus script transacties hebben inmiddels de simpele transacties op het Cardano netwerk overgenomen. Met Plutus is het dus mogelijk om decentrale applicaties op Cardano te bouwen en te lanceren, waar SundaeSwap een kindje van is.

Niet iedereen positief over Cardano

Criticasters van Cardano roepen echter dat het project na jaren nog altijd geen substantiële toepassingen voortbrengt. Chris Burniske, partner bij durfkapitaalfirma Placeholder, beschrijft de Cardano blockchain als een product dat nooit wordt geleverd. Op de vraag “waarom doet ADA nooit iets” op Twitter reageerde Burniske met de woorden: “omdat ADA vaporware is”.

In de softwarewereld noemt men een product vaporware als het de grote beloften nooit waarmaakt. Later kwam Burniske enigszins terug op zijn woorden, aangezien hij direct werd aangevallen vanuit het Cardano kamp. “Het was onzuiver om Cardano te omschrijven als vaporware en oplichterij. Ik had moeten zeggen dat Cardano en Charles Hoskinson te veel beloofd hebben en dat ik teleurgestelde ADA holders verwacht”, aldus Burniske op Twitter.

Uiteraard heeft het Cardano-team gereageerd onder de berichten van Burniske. Onder andere Romain Pellerin, de CTO van het project, geeft aan nog veel vertrouwen te hebben in de toekomst van Cardano. “Als de metaverse een ding wordt, dan heeft het ons nodig om de verschillende universa met elkaar te verbinden”, zo schrijft Pellerin.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.