Cardano netwerk maakt zich klaar voor “grootste en beste hard fork tot nu toe”

Het cardano netwerk staat aan de vooravond van een grote upgrade. Op 3 juli ondergaat het testnetwerk een operatie en vier weken later is het mainnet aan het beurt. Volgens ontwikkelaar Input Output Hong Kong (IOHK) gaat het om de “grootste en beste hard fork tot nu toe”. Wat kunnen we precies verwachten van de nieuwe versie van het cardano testnet?

Snelheid, efficiëntie en lagere kosten

Volgens IOHK zorgt de nieuwe update voor een hogere doorvoercapaciteit, verbeterde uitvoering van scripts voor ontwikkelaars en lagere kosten. Eén van de meest significante updates is de implementatie van “diffusion pipelining” waarmee de schaalbaarheid voor decentrale applicaties toeneemt.

De update maakt het mogelijk om sneller blokken te creëren die vervolgens zonder volledige validatie door het netwerk gestuurd kunnen worden. Het testnetwerk gaat dus op 3 juli over en de cardano-gemeenschap heeft aangegeven vier weken nodig te hebben om alles te testen en applicaties te updaten.

IOHK geeft aan dat de hard fork zal plaatsvinden als “iedereen daar comfortabel mee is en klaar is voor de upgrade”. Oorspronkelijk had het mainnet al op 29 juni geüpdatet moeten worden, maar op 22 juni werd dat plan met één maand uitgesteld. IOHK noemde het project destijds het “meest complexe werk dat we ooit opgepakt hebben”.

Laatste update Cardano dateert van september 2021

De laatste significante update voor de cardano blockchain dateert van september 2021. Destijds vond de Alonzo hard fork plaats, waarmee de langverwachte mogelijkheid tot smart contracts geïntroduceerd werd in het cardano netwerk. Die smart contract kunnen sinds de update gebouwd worden met Plutus scripts, een programmeertaal die speciaal voor cardano ontwikkeld is.Tot nog toe is dat vooral op teleurstellingen uitgelopen voor de cardano-gemeenschap.

Op het moment van schrijven heeft cardano namelijk nog maar 11 decentrale applicaties op het netwerk draaien. Mede-oprichter van cardano, Charles Hoskinson, voorspelde dat het Cardano-ecosysteem in 2021 al duizenden decentrale applicaties rijk zou zijn. Volgens Hoskinson wachten de meest ontwikkelaars echter op de nieuwe Vasil hard fork. De Vasil hard fork is vernoemd naar Vasil Stoyanov Davod, een artiest en lid van de cardano-gemeenschap die in december 2021 overleed.

Cardano en Proof-of-Stake

Cardano is één van de grotere projecten binnen de industrie die op dit moment al op proof-of-stake draait. Jarenlang is het project bestempeld als een zogenaamde “ethereum killer”. Tot op dit moment heeft het die belofte echter niet waar weten te maken. Met slechtst 11 decentrale applicaties en een market cap die veel en veel lager is dan die van ethereum heeft cardano nog een lange weg te gaan.

Het enige wat cardano dus voor heeft op ethereum is dat het reeds op proof-of-stake draait. Het consensus mechanisme waar ethereum later dit jaar ook op wil overstappen. Qua koers heeft cardano er weleens beter voorgestaan. Op het moment van schrijven handelt de token voor 0,4249 euro en heeft het project een market cap van ongeveer 14,5 miljard euro. Daarmee handelt cardano momenteel rond de 85 procent van de all-time high van vorig jaar vandaan.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.