Cardano update met succes uitgevoerd, blokproductie gedecentraliseerd

IOHK, het bedrijf dat zorgt voor de ontwikkeling van de blockchain van Cardano, heeft gisteren met succes de blokproductie op de Cardano-blockchain gedecentraliseerd.

Dit betekent dat IOHK geen nieuwe blokken meer zal produceren op Cardano, maar dat deze verantwoordelijkheid nu volledig in handen is van de gebruikers van Cardano.

Totale decentralisatie is streven

Dit is een belangrijk moment in het streven naar totale decentralisatie van Cardano. Dit moet uiteindelijk leiden tot volledige decentralisatie van bestuur en netwerk, wat betekent dat de gemeenschap volledig de leiding zal hebben over elk aspect van de ontwikkeling en verantwoordelijk is voor de gezondheid van de blockchain. Ofwel, zoals bitcoin.

Zeven maanden

De overdracht van de blokproductie door IOHK is een geleidelijk proces geweest dat de afgelopen zeven maanden is uitgevoerd. Dankzij dit gestage tempo van decentralisatie kon het team ervoor zorgen dat het platform gedurende het hele proces werd geoptimaliseerd. De controle over de blokproductie is nu volledig in handen van meer dan 2000 gemeenschappelijke stake-pools.

Belangrijke mijlpaal

Aparna Jue, Product Director bij IOHK zegt hierover:

‘Sinds de Shelley-update in juli vorig jaar werken we samen met onze community van poolexploitanten om ervoor te zorgen dat de gestage overdracht van de verantwoordelijkheid voor de blokproductie in Cardano voorspelbaar en soepel verloopt. Dit is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van Cardano, aangezien dit het eerste onderdeel is van de overdracht van controle aan de gemeenschap. Dit is een proces dat de rest van dit jaar zal doorgaan.’

Maar daar stopt het niet. ‘Peer-to-peer netwerk-decentralisatie is de volgende stap in onze visie, samen met de implementatie van geavanceerde bestuursfuncties om de controle over de blockchain over te dragen aan de Cardano-gemeenschap,’ aldus Jue.

Wat is decentralisatie?

Decentralisatie vormt de kern van de filosofie van IOHK. Als het gaat om volledige decentralisatie, definieert IOHK dat dit drie verschillende elementen vereist: blokproductie, beheer en netwerk.

Staking biedt gebruikers een manier om aan het protocol deel te nemen en blokken te maken. IOHK heeft nu een decentralisatie van de blokproductie bereikt.

Governance (beheer) is nodig om update- en verbetervoorstellen te beheren, op een manier die een eerlijke, inclusieve stemming door de gebruikers inhoudt.

Ook het netwerk moet, net als bij de fysieke infrastructuur en protocollen, gedecentraliseerd worden. Pas als alle drie deze elementen zijn bereikt, kan een blockchain zichzelf volledig gedecentraliseerd noemen.

Proof of stake

IOHK was er vroeg bij, op 21 augustus 2017 presenteerden ze een onderzoeksrapport tijdens de International Cryptology Conference over hun Proof of Stake blockchain-architectuur.

Proof of Stake is dat je moet bewijzen dat je iets ingezet hebt, meestal in de vorm van cryptocurrency. In het geval van Cardano is dat de crypto ADA. Zo worden dan nieuwe blokken geproduceerd en beloningen worden verloot onder deelnemers. In theorie betekent dit dat de blockchain energiezuinig wordt, zeker als je dit vergelijkt met bitcoin.

We kennen allemaal de verhalen van reguliere media dat bitcoin meer energie verbruikt dan de aarde, mars en de maan bij elkaar. Bitcoin maakt gebruik van proof of work, waarbij ‘work’ wordt uitgedrukt in computerrekenkracht en dat verbruikt veel energie.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.