Cardano krijgt nieuwe update, aantal gebruikers en prijs stijgen

Sinds juli 2020 is het mogelijk om op de blockchain van Cardano te staken. Het aantal nieuwe gebruikers dat zich sindsdien aansloot bij het netwerk, lijkt te suggereren dat dit een groot succes is. Daarnaast staat ook een nieuwe hard fork genaamd Mary op de planning.

Maar we beginnen met de Cardano koers. Deze is de afgelopen 24 uur met 18% gestegen en ADA wordt nu verhandeld voor ongeveer 0,35 euro.

Steeds meer nieuwe gebruikers

Hoewel de meeste crypto investeerders succes van een netwerk meten aan de huidige koers, is een andere goede maatstaf voor groei het werven van nieuwe gebruikers. Nieuwe gebruikers wordt gemeten aan het aantal nieuwe wallets. De laatste data laat zien dat het totale aantal ADA wallets sinds het begin van het jaar met bijna 40 procent is gestegen, dit betekent een groei van gemiddeld 1,5 procent per dag.

Nieuwe adressen is decentralisatie

De koers van ADA laat mooie dingen zien, maar het aantal nieuwe walletadressen duidt weer op meer decentralisatie.  Volgens de laatste gegevens van Pieter Nierop, exploitant van ringpools, is er de afgelopen 30 dagen een gestage toename van het aantal nieuwe wallets zichtbaar.

De toename van het aantal nieuwe wallets dat op het netwerk wordt gecreëerd, brengt natuurlijk een toename van het werkelijke aantal gebruikers op het netwerk met zich mee. Een gecorreleerde statistiek, is dat het gemiddelde aantal ADA dat wordt vastgehouden in wallets is afgenomen. Dit kan betekenen dat er nu een groter aantal gebruikers zijn met kleinere hoeveelheden ADA.

Over decentralisatie gesproken, vanaf  31 maart zullen alle blokken op het Cardano-netwerk worden geproduceerd door onafhankelijke poolexploitanten. IOHK, het bedrijf achter Cardano, zal niet langer deelnemen aan het minen van blokken.

Hard Fork brengt updates

Daarnaast kan er ook al verder de toekomst in worden gekeken. Cardano werkt namelijk aan een hard fork genaamd Mary en deze zal een paar grote updates doorvoeren. Volgens Chares Hoskinson, de grote man achter Cardano, kan de hard fork deze maand al worden uitgerold. Deze omvatten het maken van tokens en een ledger voor meerdere activa. Dit zou Cardano moeten voorbereiden op gedecentraliseerde applicaties (DApps), native tokens en DeFi. Althans, dat is hoe Elliot Hill van de Cardano Foundation het omschrijft.

Volgens Hill zou DeFi op Cardano lagere transactiekosten hebben, aangezien transacties tussen native tokens en activa geen uitvoeringskosten met zich meebrengen, vanwege de manier waarop ze in de blockchain worden ingezet. Hill zegt ook dat Cardano zich onderscheidt van andere blockchains door zijn ‘native’ token-ondersteuning, waarbij de tokens geen smart contract nodig hebben en in plaats daarvan token-logica gebruiken die rechtstreeks afhankelijk is van Cardano’s ledger.

Hoewel het concept van DeFi op Cardano in theorie veelbelovend klinkt, bevindt het zich nog wel aan het begin van de ontwikkeling. In tegenstelling tot andere gedecentraliseerde platforms zoals Ethereum en Polkadot, moet de echte acceptatie nog plaatsvinden. Dit komt voornamelijk doordat ontwikkelaarstools zoals het Plutus-framework nog niet publiekelijk beschikbaar zijn.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.