Cardano heeft meer nut dan Bitcoin, BTC is alleen voor speculatie, aldus Hoskinson tegen Saylor

Michael Saylor zegt dat de blockchains van bitcoin en cardano totaal verschillend zijn. De directeur van MicroStrategy en overtuigd bitcoinmaximalist zegt zelfs dat ADA, de crypto van cardano, een security is. Daar kan Charles Hoskinson van cardano zich uiteraard niet in vinden. Laatstgenoemde zegt dat bitcoin alleen maar gebruikt wordt om mee te speculeren.

Toezichthouders moeten beslissen over Cardano

Vorige week was Saylor te gast bij youtube-kanaal Altcoin Daily. Hij ging in op wat in zijn ogen de belangrijkste verschillen zijn tussen de netwerken van cardano en bitcoin.

“Mijn mening is dat bitcoin een digitale grondstof is. Ik denk dat alle proof-of-stake-netwerken security’s zijn en dat ze allemaal erg riskant zijn. De toezichthouders zullen moeten beslissen of ze al dan niet toestaan ​​dat ze mogen blijven bestaan of niet.”

In zijn uitleg heeft hij het over security’s, in het Nederlands zijn dit effecten. Deze vertegenwoordigen een financiële waarde zoals aandelen, obligaties of opties. Saylor legt vervolgens uit waarom hij denkt dat proof-of-stake-projecten zoals cardano security’s zijn, en waarom bitcoin juist een commodity (onderliggende waarde) is.

Om het makkelijk te maken: een aandeel vertegenwoordigt een stukje waarde van een bedrijf. ADA kan je vergelijken met dat aandeel, terwijl bitcoin het bedrijf is waar de waarde van dat aandeel op gebaseerd is.

Hoe kan Cardano iets anders zijn dan een security?

“Als een token niet de onderliggende asset is, dan is het een schuld. En de vraag is, wanneer kan je een digitaal netwerk een netwerk van commodity’s noemen?”

Om een ​​commodity-netwerk te zijn, moet er geen uitgever te zijn, geen ICO, geen centrale organisatie en als je de geschiedenis van cardano bestudeert, is het vrij duidelijk dat het een security is. Het voldoet aan al mijn genoemde vinkjes, dus ik weet niet hoe je er intellectueel toe kunt komen om jezelf ervan te overtuigen dat het iets anders is dan een security.”

Wetgeving belangrijker dan technologie

Saylor waarschuwt dat het verkopen van niet-geregistreerde security’s mogelijke juridische gevolgen met zich meebrengt, ongeacht de technische achtergrond van de token.

“Technologie zal je echter niet redden. Uiteindelijk, als je een security aan het grote publiek verkoopt zonder een verklaring van openbaarmaking, zal het feit dat het technisch geavanceerd is je niet redden van de effectenaansprakelijkheid…”

Cardano heeft meer nut dan Bitcoin

Charles Hoskinson, oprichter van cardano, voelde zich genoodzaakt om te reageren op de woorden van Saylor. Tijdens een ask-me-anything betoogt Hoskinson dat cardano niet alleen meer gedecentraliseerd is dan bitcoin, maar ook meer praktisch nut heeft. Hij zegt namelijk dat de belangrijkste use-case van BTC speculatie is.

“Niemand controleert cardano. Het is volledig gedecentraliseerd, veel meer dan bitcoin. Het heeft meer nut. Mensen kopen de token niet om te speculeren, dat is het enige wat ze met bitcoin kunnen doen. Ze kopen ADA om het te gebruiken voor spullen, medische dossiers en wat ze ook doen, omdat het echt bruikbaar is.”

Bitcoinmaximalisten verdedigen eigen investering

Hoskinson zegt dat Saylor en andere bitcoinmaximalisten bitcoin verdedigen omdat ze er financieel belang bij hebben dat BTC meer succes heeft dan andere cryptocurrency’s.

“Het is slechts een van die gevallen waarin Saylor zich ingraaft, en zich volledig heeft ingegraven met bitcoin, dus het moet werken, want als het niet werkt zoals hij hoopt, gaat hij failliet. Dus ik besteed er niet veel aandacht aan, en ik denk ook niet dat het een productief gesprek is.”

Bitcoin doet niets behalve waarde opslaan

Hij is het ook niet eens met de kritiek op proof-of-stake. “Zeggen dat op elk bepaald moment iemand gewoon je geld kan afpakken in een proof-of-stake-systeem, dat is niet eerlijk. Het is gewoon smaad.”

Volgens Hoskinson is proof-of-stake gewoon een protocol. “Critici hebben geen bewijslast of bewijs hebben van de verklaringen die ze hebben afgelegd, en ze zeggen dat het enige dat telt, hun proof-of-work bitcoin, ook al doet bitcoin niets. Het slaat gewoon waarde op.”


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.