Charles Hoskinson van Cardano niet blij met beslissing Wikipedia

Charles Hoskinson is de grote man achter cryptocurrencyproject Cardano. Hij begon op YouTube een tirade over Wikipedia omdat hij het gevoel heeft dat de online encyclopedie vooringenomen is.

Juridische stappen

Die vooringenomenheid gaat over crypto in het algemeen, maar zou in het bijzonder gericht zijn op Cardano. Hoskinson dreigt zelfs met juridische stappen.

Het gaat om een Engelstalige ​​Wikipedia-pagina over proof-of-stake. Deze zou volgens Hoskinson verouderd zijn. Hij zei dat toen bepaalde leden van de  Cardano-gemeenschap (hij zei niet wie) probeerden de pagina te bewerken door te schrijven over het consensusalgoritme dat Cardano,  de Wikipedia-vrijwilligers de wijzigingen onmiddellijk verwijderden.

Dit is een voorbeeld van het existentiële gevaar voor een industrie wanneer mensen vertrouwen op dingen die open lijken, maar die feitelijk worden gecontroleerd door een paar mensen die ongelooflijk bevooroordeeld zijn en geen verantwoording schuldig zijn aan iemand anders.

Maar naar wie verijst hij? Waarschijnlijk is dat een editor van Wikipedia genaamd Gerard. Andere cryptoprojecten zoals Decred hebben ook al geklaagd over deze persoon.

Digitale schandpaal

Hoskinson schuwt de digitale schandpaal niet. Hij noemt David Gerard bij naam en tweet zelfs over hem.

‘Ja, David Gerard censureert ons. Het is al jaren aan de gang sinds de Ethereum-dagen. Ik weet niet waarom hij ons zo haat of waar zijn ego vandaan komt,’tweette Hoskinson.

Gerard is echter niet de enige redacteur die bezwaar heeft gemaakt tegen de voorgestelde wijziging van de Cardano gemeenschap.

Een teveel aan promotie

In de afgelopen dagen hebben drie andere redacteuren van Wikipedia de tekst ook verwijderd. Een vierde redacteur verwijderde voorgestelde links.

Waarom? Wikipedia zegt dat de inhoud te veel promotie bevat is en daarom verboden.

De hierboven voorgestelde tekst is nauwelijks neutraal, het gaat over ‘zorgvuldig onderzoek’ en ‘innovatieve eigenschappen’  Dat soort bewoordingen zijn niet gepast in een encyclopedie, ook al zou de inhoud acceptabel zijn.’

Dat was het antwoord van een redacteur genaamd Bonade.

Wordt Cardano aangevallen?

Hoskinson reageerde tijdens zijn videoboodschap dat dit niet de eerste keer is dat Cardano geweerd wordt van Wikipedia. Zo bestond er even een Wikipediapagina voor Cardano, totdat deze offline werd gehaald in 2018.

Hoskinson vindt dit oneerlijk, zeker omdat Cardano een grotere marktkapitalisatie had dan SpaceX.  ‘Het is erg anti-crypto.’


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.