Centrale banken en BIS beschrijven richtlijnen voor digitale valuta voor centrale banken

Een groep centrale bankiers heeft in samenwerking met de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) een nieuw rapport gepubliceerd waarin de belangrijkste beginselen worden uiteengezet waaraan digitale valuta’s van de centrale banken (CBDC’s) zullen moeten voldoen om in overeenstemming te zijn met de doelstellingen van het overheidsbeleid.

Belangrijkste eigenschappen van CBDC’s

Het 26 pagina’s tellende rapport, getiteld “Central bank digital currencies: foundational principles and core features”, gaat in op de haalbaarheid van CBDC’s. om banken te helpen hun beleidsdoelstellingen te halen. Het behandelt de belangrijkste principes en kenmerken. Dit rapport is de eerste in een reeks nieuwe rapporten die in samenwerking met centrale banken wereldwijd zullen worden opgesteld over aanverwante kwesties.

Om de rol van een CBDC te vervullen dat past binnen het huidige reguleringslandschap, moeten deze munten volgens het rapport in totaal 14 kenmerken bevatten, waaronder:

  • Convertibiliteit: de CBDC moet uitwisselbaar zijn met contant geld.
  • Gebruiksvriendelijk: CBDC-betalingen moeten net zo eenvoudig te gebruiken zijn als andere betaalmethoden, zoals contante en mobiele betalingen.
  • Onmiddellijk: Transacties moeten onmiddellijk worden afgewikkeld, of in de buurt daarvan.
  • Schaalbaar: Het systeem moet kunnen uitbreiden om grotere toekomstige volumes aan te kunnen.
  • Hoge doorvoersnelheid: CBDC’s moeten een groot aantal transacties tegelijkertijd kunnen verwerken.

Eigenlijk zijn de laatste twee punten dus vrijwel hetzelfde.

Welk soort blockchain gebruiken?

Maar hoe kunnen deze eisen behaald worden? Sommige centrale banken kiezen ervoor om een gedecentraliseerde blockchain te bouwen. Anderen kiezen voor een centrale enterprise blockchain, zoals R3 Corda of Hyperledger Fabric. Openbaar beschikbare blockchains hebben last van schaalproblemen, deze kunnen slechts enkele tientallen tot honderden transacties per seconde verwerken.

De Zweedse centrale bank is recentelijk begonnen met een pilot voor de e-kroon met behulp van R3’s Corda platform. De Europese Centrale Bank (ECB) schijnt dezelfde blockchain te gebruiken voor de E-euro. Maar andere blockchains gebruiken wel een publieke blockchain. Oekraïne is aan het testen met de blockchain van Stellar, en de Marshalleilanden maken gebruik van de blockchain van Algorand.

Volgens het rapport kunnen banken om een aantal redenen gemotiveerd zijn om een CBDC te onderzoeken en te ontwikkelen, waaronder het verbeteren van grensoverschrijdende betalingen, het ondersteunen van de openbare privacy en het stimuleren van financiële inclusie. Maar de ontwikkeling is vertraagd door regelgevende en technische hindernissen, die nog moeten worden overwonnen.

Het rapport zelf teruglezen? Dat kan hier.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.