Berichtendienst Line bezig met platform voor centrale bank digitale valuta’s (CBDC) in Azië

Line, een Japanse berichtendienst net zoals WhatsApp, is bezig met de ontwikkeling van een platform voor het ontwikkelen van centrale bank digitale valuta’s. Dat blijkt uit een persbericht van het Zuid-Koreaanse persbureau Chosun Illbo.  Line zou zich voornamelijk richten op ‘grote Aziatische landen’ die een CBDC willen uitbrengen, vertellen anonieme vertegenwoordigers van Line aan het persbureau.

Nog niet duidelijk welke landen

Deze vertegenwoordigers vertelden dat deze landen daarmee een ‘customized CBDC’ kunnen uitbrengen. Maar de medewerkers kunnen niet vertellen om welke landen het precies gaat: ‘Het is moeilijk om de exacte naam van het land prijs te geven waar deze discussie over gaat.’

Wel is bekend dat het gaat om een op blockchain gebaseerd CBDC-platform, waaraan verschillende Aziatische landen mee kunnen gaan werken. De bedoeling is dat deze landen de blockchain van Line gaan gebruiken voor de uitgifte van hun digitale munt.

Line al langer bezig met blockchain

Line is al langer bezig met cryptocurrency en blockchain. In augustus dit jaar lanceerde de berichtendienst een eigen blockchain ontwikkelingsplatform voor decentrale applicaties en services, inclusief een eigen digitale wallet, genaamd Bitmax.

Line’s crypto-dochteronderneming LVC Corporation bracht daarnaast de cryptomunt Link (LN) in Japan. De munt wordt vooralsnog alleen op beurs Bitfront aangeboden en heeft nog weinig handelsvolume. Eén Link kost nu omgerekend 10,50 euro.

China bezig met airdrop

Het bekendste voorbeeld van een Aziatisch land dat aan een eigen CBDC werkt, is China. Naar verluidt zijn Chinese autoriteiten van plan om de 10 miljoen digitale renminbi’s te verspreiden aan 50.000 gelukkige inwoners van de provincie Shenzen, als onderdeel van een pilotprogramma. Eigenlijk een soort van airdrop dus. Daarover wordt ook gesproken in de podcast van Max Keiser, bitcoin investeerder van het eerste uur.

Maar ook dichter bij huis wordt (waarschijnlijk) gewerkt aan een eigen digitale valuta. Zo vroeg de Europese Centrale Bank in een publieke enquête wat Europeanen zouden vinden van een digitale euro. De ECB heeft een complete pagina toegewijd aan een digitale euro. Het is niet helemaal duidelijk of zij ook een digitale euro willen ontwikkelen, maar de centrale bank is in ieder geval geïnteresseerd.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.