Klantdata van alle Celsius gebruikers op straat, oprichters gaan er met miljoenen vandoor

Meer dan 14.500 pagina’s zijn overhandigd tijdens de faillissementsrechtszaak van Celsius Network aan de rechtbank. Dit zijn niet alleen algemene bedrijfsgegevens, maar ook de details van duizenden klanten.

Dit enorme document is online te vinden.

Document inzichtelijk voor iedereen

Denk aan namen, ontvangstadressen en de transactiegeschiedenis van iedereen die zichzelf kenbaar heeft gemaakt om gebruik te maken van de diensten van Celsius. De duizenden pagina’s zijn onderdeel van het publieke domein en kunnen door iedereen worden ingezien.

Dit is natuurlijk ontzettend gevaarlijk voor alle betrokken gebruikers, en wellicht zelfs beschamend.

Deze 14.500 pagina’s zijn onderdeel van één document. Het idee was om informatie te krijgen over de financiële transacties van Alex Mashinsky, Dan Leon en Nuke Goldstein, de oprichters van Celsius Network. Over de oprichters later meer.

Bedragen en cryptocurrency

Hoewel de woonadressen van klanten zijn geredigeerd, bevat het de namen, ontvangstadressen, beschrijvingen en timing van transacties op Celsius. Ook worden de bedragen in Amerikaanse dollars gedeeld en welke type cryptocurrency ze hadden.

Heb je ooit gebruikt gemaakt van Celsius, en je als klant kenbaar gemaakt? Dan is het wellicht goed om het document door te spitten, om er zeker van te zijn of je er wel of niet tussen staat.

De advocaten van Celsius hebben de rechtbank verzocht om de persoonlijke informatie van zijn gebruikers te redigeren, maar het verzoek werd afgewezen.

Oprichters namen miljoenen op vlak voor implosie Celsius

Vorige week schreven we dat Alex Mashinkshy als CEO van Celsius zou terugtreden. Niet veel later volgde Daniel Leon, de voormalig CSO.

In hetzelfde document waar alle klantgegevens in staan, valt ook te lezen dat beide heren miljoenen dollars aan crypto van hun accounts bij Celsius haalden. Ook Nuke Goldstein, een van de andere oprichters, deed hier aan mee.

Deze transacties vonden een paar dagen plaats voordat Celsius besloot dat klanten hun coins niet meer mochten en konden opnemen. Vlak daarna werd een faillissementsaanvraag ingediend bij de rechtbank.

De drie leidinggevenden hebben tussen mei en juni 2022 een aantal interne overschrijvingen en opnames gedaan. Het gecombineerde bedrag dat Mashinsky, Leon en Goldstein van het platform hebben gehaald, komt nu neer op 52,12 miljoen dollar.

Het aan de faillissementsrechtbank voorgelegde document laat zien dat Nuke Goldstein 13 miljoen dollar heeft opgenomen, naast 7,8 miljoen dollar aan cryptocurrency CEL.

Daniel Leon nam 7 miljoen dollar op van Celsius, samen met 4 miljoen dollar aan CEL-tokens. Deze transacties vonden plaats tussen 27 mei en 31 mei.

Het document onthulde verder dat sleutelfiguren binnen Celsius, waaronder Chief Compliance Officer Oren Blonstein, voormalig CFO Rod Bolge, Chief Risk Officer Rodney Sunada-Wong en nieuwe CEO Chris Ferraro, in die periode geen significante transacties hebben gedaan.

Alex Mashinksy heeft vlak voor het faillissement 10 miljoen dollar opgenomen. Volgens een artikel van The Financial Times gaat dit om 2 miljoen dollar aan CEL en 8 miljoen dollar aan contanten.

Al deze opnames werpen een belangrijke vraag op: Wist Celsius van hun slechte financiële gezondheid en kozen ze er toch voor om valse garanties te geven aan hun klanten?

Ook vrouw van Mashinshky nam miljoenen op

Een woordvoerder van Celsius legde de reden voor de verdachte opnames uit. De woordvoerder zegt dat Mashinsky die 8 miljoen dollar zou gebruiken voor het betalen van belastingen. Daarnaast zouden die 2 i miljoen dollar aan CEL-tokens gebruikt worden voor vastgoed.

‘In de negen maanden voor die opname heeft hij consequent cryptocurrency opgenomen in bedragen die in totaal bedroegen wat hij in mei had opgenomen,’ voegde de woordvoerder eraan toe.

De woordvoerder zegt ook dat Mashinsky en zijn familie nog steeds 44 miljoen USD aan crypto hebben waar ze niet bij kunnen, omdat opnames bij Celsius nog steeds opgeschort zijn.

Over zijn familie gesproken, in het document staat dat de vrouw van Mashinskhy op 31 mei 2 miljoen dollar aan CEL-tokens heeft opgenomen.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.